Saját magával megy szembe a kormány

Saját magával megy szembe a kormány

Saját maga által hozott törvényeket próbálja most korlátozni a Fidesz vezette kormány – jelezte Péterfalvi Attila a Heti Válasznak adott interjújában.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a posta és MNB-üggyel kapcsolatban jelezte, hogy „az a kormánytöbbség kezdi el korlátozni a nemzeti vagyonnal kapcsolatos információkhoz való hozzáférés jogát, amely azt az alaptörvénybe emelte” – olvasható a Heti Válaszban. Az információszabadság terén nincs egységes uniós szabályozás. Így ha a kormány megváltoztatja az alaptörvényt, akkor nem kell komoly uniós retorziótól tartania – magyarázta az elnök.

A postatörvény kapcsán Péterfalvi elmondta: Németh Szilárd javaslatánál az a gond, hogy a politikus bizonyos szerződéseket akart kiemelni a közérdekű adatok köréből. De a törvények csak bizonyos adatok közérdekből való védelmét teszik lehetővé, azaz teljes szerződések védelme nem lehetséges.

A jegybank ügyét érintve hangsúlyozta, a megszavazott javaslat nem veszi a figyelembe, hogy „az alapítványoknak történő MNB-juttatás miatt a pénzek felhasználására vonatkozó adatok közérdekből nyilvánosnak minősülnek.”

Áder visszadobta

Mint ismert, előzetes normakontrollt kért Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybíróságtól a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról.

A köztársasági elnök megállapítása szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével.

A Magyar Nemzet írta meg elsőként, hogy értesülése szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék a jegybank közpénzfelhasználásának ellenőrzését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »