Saját magától lopta az ’56-os dalt Desmond Child

A szerző a miami sportcsapatoknak írt 2007-es szerzeményét adta el ötvenhatos emlékdalként – derítette ki a 444.hu.

Nem Orbán Viktor kérésére, és nem az ötvenhatos forradalom tiszteletére írta az Egy szabad országért című dalt Desmond Child, magyar származású világhírű zeneszerző – adta hírül a portál. Cikkük szerint az 1956-os emlékév keretében a forradalom hőseinek tiszteletére írt dal, amely kedden a Petőfi Rádióban debütált, a dalszerző egy korábbi munkájának az újrahasznosítása.

Desmond Child 2007-ben a miami sportcsapatok számára írta az In the Steps of Champions (a bajnokok útján) című számát, amely valóban minden ízében hasonlít az Egy szabad országért című, nagy büszkeséggel bemutatott ötvenhatos emlékdalra. Mintha még az énekeseket is úgy választotta volna ki a zeneszerző, hogy ne nagyon térjen el az eredetitől.

Bár lapunk megkeresésére nem reagált, a Népszabadságnak Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója elárulta, a dal költségvetése, benne a szerző honoráriuma, a magyar és az angol változat feléneklése, az összes utómunka mintegy 50 millió forintba került. „Aki ismeri a szakmát, elismerősen fog csettinteni” – tette hozzá Tallai. A Népszabadság egyébiránt nem felejtette el megjegyezni, hogy Desmond Child ismert melegjogi aktivista, aki törvényesen bejegyzett férjével küzd a melegházasságért és a gyerekeket nevelő meleg párok jogaiért.

Az újrafelhasználási ügy érdekessége, hogy az 1956-os emlékév Youtube-csatornáján a dal magyar címe alatt feltüntették az eredeti címet (legalábbis annyit, hogy Steps of Champions). Ám hogy ez mire utal, arról sem Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, sem Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nem beszélt a dal bejelentésekor, illetve a hivatalos bemutatóján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »