Saját hatáskörüknek tekintik a hatóságok, hogy kiken végezhetik el a koronavírus-teszteket

Saját hatáskörüknek tekintik a hatóságok, hogy kiken végezhetik el a koronavírus-teszteket

A koronavírus széles körű tesztelése mindenkinek érdeke, a lakosságnak ingyen kellene biztosítani – vélik a magánklinikák képviselői, akiknek hatósági utasításra ideiglenesen fel kellett függeszteniük a tesztek elvégzését. Vass Levente RMDSZ-es képviselő a Krónikának elmondta, nem tiltott, hogy egy magánszolgáltató saját költségére teszteket végezzen, és árakat szabjon meg, ám erre szükségállapotban az állami rendszerrel kötött együttműködési szerződés jelenthetné a megoldást.
Szükségállapotban a hatóságok feladata, hogy megmondják, melyek a kockázati csoportok, kik azok a személyek, akik esetében kötelezően, az állam költségén, el kell végezni a koronavírus-tesztet – szögezte le megkeresésünkre Vass Levente. Az RMDSZ-es képviselő hangsúlyozta, a romániai egészségügyi rendszerben nem tiltott, hogy egy magánszolgáltató saját költségére teszteket végezzen, és árakat szabjon meg, ám a szükségállapotban erre a megoldás egy, a köz- és magánszféra közötti együttműködési szerződés lehetne.

A szakpolitikus kifejtette, a tesztelés lehetősége nagy számban rendelkezésre kellene, hogy álljon például az egészségügyi dolgozók esetében, ha felmerül a fertőzés veszélye.

A jelenlegi helyzetben fontos a korlátolt számú teszteket azok rendelkezésére bocsátani, akiknek erre tényleg szükségük van, hogy a feladatukat elláthassák, hiszen napi szinten kapcsolatba kerülnek emberekkel.

Hírdetés

Ha egy megyében, régióban a koronavírus-tesztek elvégzésére nincs a közszférában kapacitás, akkor a magánszolgáltatók erőforrásait kellene szerződéses alapon igénybe venni a közjó érdekében, szögezte le Vass Levente. Hozzátette, ezt a hatóság, de a magáncég is kezdeményezheti, és a megállapodás létrejöttére van lehetőség.

A politikust annak kapcsán kérdeztük, hogy a Pro-Vitam sepsiszentgyörgyi magánklinika közleményben hozta nyilvánosságra közösségi oldalán, hogy hatósági utasításra ideiglenesen fel kellett függeszteniük a koronavírus-tesztek elvégzését.

„Valószínűleg túl sok személyt zavart a nagyon magas ár, és valószínűleg mi sem kommunikáltuk eléggé érthetően, hogy miért ilyen drága ez a tesztelés” – írják a közleményben. Tételesen felsorolják a fogyóanyag-költségeket, amelyek egy betegre számítva 414 lejt tesznek ki. Hangsúlyozzák, ebben nem szerepel a biztonságos körülmények szavatolásának költsége és a személyzet óradíja, holott a teszt időigényes, és képzett, rutinos személyzetet igényel. Mint írták, a költségeket számlákkal tudják igazolni.

Arra is kitérnek, hogy a Sanador és a Regina Maria magánklinikák is elvégzik a teszteket 350 lejért, de már azokat is támadják, mert nincs akkreditációjuk. A közleményben azt írják, a Matei Balș Intézetnek sincs akkreditációja koronavírusteszt elvégzésére RT-PCR módszerrel, mivel ez a járvány túlságosan új.

– szögezik le. Hangsúlyozzák, a széles körű tesztelés mindenkinek érdeke, a lakosságnak ingyen kellene biztosítani, és 24 órán belül eredményt közöni. A sepsiszentgyörgyi kutatólaboratórium különben a tesztelésből befolyt profitot egy új szerológiai teszt kifejlesztésére fordítaná, amely meglátásuk szerint a járvány következő fázisában lehet hasznos. A napokban olcsóbb készleteket kapnak, és abban bíznak, hogy hamarosan folytathatják a tesztelést.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »