Saját frakciót alakítana a nyíltan magyarellenes párt

Saját frakciót akar alakítani a bukaresti képviselőházban az őszi ülésszakban az Egyesült Románia Párt (PRU) – közölte szerdán a pártot vezető Bogdan Diaconu független képviselő.

A magyarellenességéről elhíresült politikus 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati részvétele elleni tiltakozásként – kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett.

Diaconu frakcióalapítási ambícióit arra alapozza, hogy az utóbbi héten tucatnyi parlamenti képviselő igazolt át a PRU-ba. Az Adevarul liberális hírportál szerint olyan, bűnvádi eljárás alatt álló politikusok próbálnak így újabb mandátumhoz jutni az év végén tartandó parlamenti választáson, akiknek korábbi pártjuk nem biztosított befutó helyet jelöltlistáin.

Ponta barátja is az átigazolók között

Az átiratkozottak között a legismertebb név Sebastian Ghita, az egykori szociáldemokrata képviselő Victor Ponta volt kormányfő közeli barátja; nemrég Mirel Palada, a Ponta-kabinet szóvivője is beiratkozott a PRU-ba. További honatyák a – Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártja (PMP) által bekebelezett – Románia Haladásáért Országos Szövetségből (PUNR) érkeztek, mondván, hogy miután a PSD-vel közös listán kerültek a parlamentbe, nem ülhetnek át Basescuhoz.

Diaconu – a PSD jelenlegi vezetősével hűvös viszonyban lévő – Victor Pontát is pártjába hívta, felajánlva neki a PRU elnöki tisztségét is, de a volt miniszterelnöknek nincs miért kockáztatnia, hogy ne kerüljön be a parlamentbe, amikor a szociáldemokraták jelöltjeként biztos helye van a törvényhozásban.

Megugorhatják a küszöböt

Egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy a PSD „vállalhatatlan” politikusait befogadó PRU-nak a kommunizmus iránt nosztalgiát tápláló, nacionalista-soviniszta választók szavazataival sikerült átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A PRU-nak azonban nincsenek erős helyi szervezetei, és a júniusi önkormányzati választáson a voksok egy százalékát sem érte el.

A házbizottsághoz benyújtott frakcióbejegyzési kérvényében Diaconu azzal érvel, hogy a PRU-nak tizenkét képviselője van. A házszabály szerint legkevesebb tíz – egyazon párt vagy választási szövetség jelöltjeként megválasztott – honatya külön frakciót alakíthat. A szenátusban a PRU-nak három törvényhozója van. Diaconu azt reméli, hogy még a napokban elérik a szenátusban is a saját frakció alakításához szükséges hetes létszámot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »