Saját földjét vette meg Felcsút ismert embere

Saját földjét vette meg Felcsút ismert embere

A földprivatizáció leállítására szólította fel az LMP és az MSZP is a kormányt. A szocialisták a népszavazási kezdeményezésükre hivatkoztak, amelyet a múlt héten jóváhagyott a legfőbb bírói fórum. Az ökopárt kész segíteni a szocialistáknak az aláírásgyűjtésben.

Székesfehérváron a legolcsóbb parcella kikiáltási ára 600 ezer, a legdrágábbé 233 millió forint volt. A húszból 8 terület senkinek sem kellett. Verseny a többiért sem folyt, az érdeklődök kikiáltási áron vihették a kiszemelt területet. Egy bicskei gazda 12,8 millió forintért vásárolt olyan szántót, amelyet 2032-ig haszonbérlet terhel.

– Jogszabályokhoz illeszkedően gondolom kifut az ő ideje, megvan a bérleti díj, addig megegyezünk és utána nyilván majd én fogom egyedül művelni, vagy lehet még az is, hogy vele műveljük közösen.*
– Fog bérleti díjat emelni?
– Nem szándékozom egyelőre – mondta Kerekes Mihály.

A Felcsút035/1-es azonosítójú 42 hektáros parcella az eddigi bérlőhöz, Flier Péterhez került 68 millióért. Felcsúton a Flier család nevét legalább annyian ismerik, mint a polgármesterét, Mészáros Lőrincét. Flier Péter édesapjának, Jánosnak a marhatelepét Orbán Viktor miniszterelnök adta át 2014-ben.

Flier Péter nem volt közlékeny a Hír TV-vel:

– Mi a terve az új földtulajdonnal?
– Nem nyilatkozom, köszönöm.
– Miből szerzi meg az erre való forrást? 68 millió elég nagy összeg.
– Hát majd megoldjuk.

– Hitelprogrammal?
– Nem nyilatkozom.

Amíg bent a tárcsákat emelgették, kint füstjelekkel üzent az LMP szakpolitikusa, Sallai R. Benedek, akit később igazoltattak a rendőrök. „Ez az egész árverés a baráti körnek szólt. Ahhoz, hogy leplezzék, hogy a baráti körnek akarnak földet juttatni, ehhez egy nagy spektrumban mindent el kell adni. És gyakorlatilag ott, ahol adott településen nincs olyan tőkeerős vállalkozó, aki ezt meg tudja venni, ott nem fognak ebben lépni. A magyar kis- és közepes gazdálkodók nem rendelkeznek annyi tőkével, hogy a 10 százalékos önerőt betegyék a licithez” – mondta a zöldpárti politikus.

Pécsett 40 parcellát hirdettek meg, de csak 20-ra volt érdeklődő. A baranyai megyeszékhelyen egyes területekért verseny is volt.

Győrben ezúttal is a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cég földjeinek árverésével kezdődött a licit. A 15 parcella közül mindössze egyre akadt érdeklődő. Kikiáltási áron jutott hozzá a rajkai területhez, amelyet 2051-ig a Mezort-csoport bérel az államtól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »