Saját emberi vették őrizetbe a belügyi felügyelőség jelenlegi vezetőjét

Saját emberi vették őrizetbe a belügyi felügyelőség jelenlegi vezetőjét

Saját emberei tartóztatták le Peter Scholtzot, a belügyi felügyelőség jelenleg átmenetileg megbízott vezetőjét. Az információt először a Denník N közölte azzal, hogy a letartóztatás a belügyi felügyelőség speciális egysége hajtotta végre, Juraj Chilo ügyész parancséra. Scholtz azután került a belügyi felügyelőség élére, hogy annak korábbi vezetőjét, Adrián Szabót csúszópénz elfogadásával vádolta meg a NAKA.

“Az Alkotmány szerint Szlovákiában a büntetőeljárások törvényességét az ügyészségek szavatolják, ez egy olyan tény, amit a belügyminiszter sem tagadhat, feltéve, hogy jogállamnak tekintjük Szlovákiát”

reagált a letartóztatás hírére Roman Mikulec belügyminiszer. Hozzátette, hogy az elmúlt napok, de különösen a mai nap eseményei erősen kétségbe vonják az utóbbi feltételt (hogy Szlovákia még jogállam). 

“Ezért nem tudok egyetérteni a ÚIS és a pozsonyi kerületi ügyészség munkatársainak fellépésével. Nincs büntetőjogi kompetenciám, így nem tudom megváltoztatni a jelenlegi helyzetet, de mindenkit biztosíthatok arról, hogy az ilyen praktikák ne tántoríthassák el a tisztességes nyomozókat, akiknek folytatniuk kell a korrupciós és más bűncselekmények felderítését”

Hírdetés

fogalmazott a belügyminiszter. Szerinte a pozsonyi kerületi ügyészség több mint nyilvánvaló kettős mércét alkalmaz.

“Ugyanez a helyzet a felügyelőség esetében, amely évekig egyetlen egy magas beosztású tiszt esetét sem vizsgálta ki, azokét sem, akiknél megalapozott volt a gyanú, hogy bűncselekményt követtek el, és ma többen közülük rács mögött várják a büntetőeljárást. Ehelyett most azokkal foglalkoznak, akik ezekre a visszaélésekre mutattak rá.

Beszédes, hogy a főügyészség és a pozsonyi kerületi ügyészség a mai eseményeket nem kívánta kommentálni.

Aktuality.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »