Ruszin Szivárvány kiállítás Kisvárdán

A Kárpát-medencében a magyar és a ruszin nép tizenegy évszázada megszakítás nélkül él együtt. A ruszin nép mindig érezte, s ha kellett, tettekkel is bizonyította, hogy a magyar hazához tartozik és tud, és akar is áldozatot hozni. Ennek egyik ékes bizonyítéka a Rákóczi szabadságharcban kiérdemelt „gens fidelissima” cím. A legtöbb fordulatot a ruszin nép életében azonban a XX. század hozta. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy négy állam fennhatósága alatt éltek, anélkül hogy a szomszéd faluba költöztek volna.

A magyarországi ruszinság figyelemre méltó magas kultúrával, mély hitélettel rendelkezik, melynek megvallása és megélése a közösség legfőbb összetartó ereje. 

A Kisvárdai Ruszin Nemzeti Önkormányzat már évek óta ápolja a ruszin kulturális, történelmi, néprajzi és hitéleti hagyományokat, amelyeket generációk óta őriznek és adnak tovább. A Kisvárdán élő ruszin közösség tagjai példaértékű munkát végeznek a ruszinság megmaradása, jövője érdekében.

Ehhez kapcsolódik a Várday István Városi Könyvtárban Ruszin Szivárvány címmel 2016.június 16-án nyílt kiállítás, amelyen öt képzőművész alkotásai tekinthető meg a nyár folyamán : Dankó Albert és Cap Károly olajfestményei, Deák Viktória akvarelljei és grafika, Gála Margit gobelinjei, valamint Ortutay Zsuzsanna, 2015 őszén tragikus hirtelenséggel elhunyt Pro urbe díjas (1998, Beregszász) keramikus művésznő szobrai, kisplasztikái. Zsuzsanna emberközpontú művész volt, aki témáit a való életből merítette.

Minden képzőművész realista irányzat híve. Minden festőnek több alkotása szerepelt már valamilyen tárlaton Magyarországon és külföldön.

Az alkotásokat változatos témák (tájkép, csendélet, portré stb.), mesteri kidolgozás és tudás jellemzi. A Ruszin szivárvány c. tárlat célja bemutatni az alkotó művészek sokszínűségét.

A kiállítást megnyitóján Leleszi Tibor, Kisvárda Város Polgármestere köszöntette a résztvevőket és kiemelte a kulturális hagyományok ápolásának fontosságát. A tárlatot Petranics Marianna, Kisvárdai Ruszin Önkormányzat Elnöke nyitotta meg és beszámolt a kiállító művészek életéről, munkásságáról. A megnyitón a sokszínű alkotások mellett Kovács Beatrix (gitár), valamint Baksa Hajnalka, a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola tanára (hegedű), növendékei – Baksa Róbert (cselló) és Bojza Viola (hegedű) játékában is gyönyörködhettek a résztvevők.

Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés hagyománnyá válik és egyre több ruszin társam csatlakozik ehhez a szép hagyományhoz !

Deák Viktória,
a Kisvárdai Ruszin Nemzeti Önkormányzat képviselője,
festőművész, tanár

Rovatok: KultúraTelepülés: Magyarország›Szabolcs-Szatmár-Bereg megye›Kisvárdai járás›KisvárdaCímkék: kultúra, kiállítás, ruszinok, ruszin kultúra, festőművészet, Kisvárdai Ruszin Nemzeti Önkormányzat, KisvárdaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »