Rusvai Miklós: lesznek még újabb napi csúcsok

Rusvai Miklós: lesznek még újabb napi csúcsok

Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A víruskutató szerint ez arra utalhat, hogy hamarosan tetőzik az ötödik hullám.

Amint arról az Infostart is beszámolt, szerdán 20 174 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A múlt hétig 12 637 volt a napi csúcs (november 24.), azután viszont más országokhoz hasonlóan az omikron mutáns okozta hullám átírta a rekordokat. Múlt szerdán 14 890, rá egy napra 15 526 új fertőzöttről szólt a beszámoló. De nemcsak a naponta közölt járványadatok, hanem a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége is azt mutatja, hogy dinamikusan emelkedik a járványgörbe Magyarországon, csökkenés pedig egyik vizsgált település esetében sem mérhető.

Utóbbit illetően Rusvai Miklós víruskutató azt mondta: a szennyvízadat arra utal, hogy

még legalább tíz napig számíthatunk egy felfelé tartó tendenciára,

és február elején fog vélhetően tetőzni a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ahogyan azt korábban a szakemberek gondolták. A szakértő a fent leírtakkal egyezően emlékeztetett arra, már eddig is volt két nap, amikor átcsúszott a 15 ezres értékhatáron a napi friss fertőzöttek száma; szerinte ez újra megfigyelhető lesz, de nem csak egy napon keresztül. Rusvai Miklós arra számít, hogy a fertőzöttek számát illetően lesznek még hullámok a későbbieken is, de a kórházban ápoltak, illetve lélégezetógépen lévők számát tekintve reméli, hogy a számok messze-messze elmaradnak majd a korábbi hullámok során tapasztaltaktól.

Hírdetés

A víruskutató szerint kijelenthető, hogy a mostani megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak, és szinte a náthához hasonlíthatók. Mint mondta, sok esetben nehezen meghatározható tünetekre – felfázás, derékfájás – panaszkodnak a betegek, vagyis nem a tüdőgyulladás és a nehéz légzés, ami megfigyelhető.

Ami a negyedik oltást illeti, Rusvai Miklós meglátása szerint azok számára mindenképp ajánlott a felvétele, akik immunhiányos betegségben szenvednek, immunrendszert elnyomó kezelésben részesülnek, többek között tehát az autoimmun betegségben szenvedőknek, a krónikus allergiával vagy asztmás problémákkal küzdőknek, illetve a leukémiás- és AIDS-betegeknek. Célszerűnek tartaná, ha a 80 év fölötti korosztály is kérné a negyedik oltás, illetve a fiatalabb korosztályban azok, akik halmozott hajlamosító betegségekben szenvednek, tehát egyidejűleg magas a vérnyomásuk, cukorbetegek és mondjuk túlsúlyosak. Továbbá azok is, akik szolgálati okokból fokozottan veszélyeztetve vannak, ide értve az egészségügyi dolgozókat vagy a koronavírus-laboratóriumok dolgozóit. „Másoknak fölösleges” – mondta.

A víruskutató megismételte korábbi véleményét, miszerint

az omikron variánssal véget érhet a pandémia, legalábbis abban a formában, ahogyan az elmúlt években volt tapasztalható.

Úgy véli, hogy májusig, amikor majd a vírus „visszavonul”, a lakosságnak jóval magasabb mint a 90 százaléka átfertőződik, amivel védettségre tesz majd szert, elhozva a nyájimmunitást. Mindez ősszel is oly mértékben érezteti majd a hatását, hogy komoly egészségügyi problémát a koronavírus már nem fog okozni – vélekedett Rusvai Miklós.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »