Rusvai Miklós: az ünnepek alatt erőteljesen szétáramlik az omikron itthon

Rusvai Miklós: az ünnepek alatt erőteljesen szétáramlik az omikron itthon

Januárban kezdődhet a koronavírus omikron variánsa okozta újabb járványhullám Magyarországon – mondta érdeklődésünkre a víruskutató. Beszélt arról is, hogy ez a mutáció elsősorban nem a tüdőt támadja, máshova koncentrálódik.

„Azt határozottan kijelenthetem, hogy pánikolni fölösleges, ez az omikron semmivel nem rosszabb, mint az eddigi variánsok, amelyeket már úgymond megismertünk. Annyiban persze más egy kicsit, hogy a terjedőképessége sokkal nagyobb” – hívta fel a figyelmet kérdésünkre Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató, adatokkal is szemléltetve ezt a gyors terjedést.

„Az eredeti vuhani változatnál az úgynevezett duplázódási idő 30 nap volt, vagyis ha bekerült egy országba és ott 100 fertőzöttet detektáltak, akkor 30 nap telt el, mire ebből 200 lett. A legutóbbi hullámot okozó delta variánsnál ugyanez az idő már csak 7-10 nap volt, az omikronnál pedig a duplázódási idő mindössze 2-3 nap, tehát rendkívül gyorsan terjed. Ugyanakkor, legalábbis az eddigi megfigyelések szerint, nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi változatok – sőt, mintha kicsit enyhébb lefolyású betegség lenne a fertőzés következménye. Ennek az az oka, hogy

az omikron variáns kevésbé támadja meg a tüdőt, és elsősorban inkább a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás torokkaparás, gégegyulladás a fertőzés következménye,

vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik” – foglalta össze röviden az eddigi ismereteket víruskutató.

Járványtani szempontból három kulcsfontosságú kérdés van a szakember szerint. Ezek közül az egyik, a terjedőképesség, már tisztázódott. A másik fontos információ a variáns megbetegítő képessége, ami szintén nagyjából tisztázódni látszik, és – elsősorban nyugat-európai adatok alapján – az ünnepi időszak végére biztosabb információk állnak majd rendelkezésre.

Hírdetés

A harmadik pedig az, hogy védenek-e az eddig alkalmazott vakcinák ez ellen a variáns ellen is. Elsősorban abból lehet majd ez ügyben többet megtudni, hogy a fertőzöttek közül mennyien és milyen súlyosan betegszenek meg, valamint mennyien halnak meg. Rusvai Miklós szerint az ünnepekre eső kéthetes periódus itt is választ hoz.

„Magyarországon januárban okozhat újabb járványhullámot az omikron variáns, ami

most már nagyon terjed, és a karácsonyi-újévi ünnepkörben rendkívül erőteljesen szétáramlik majd a lakosság körében.

A karácsonyi és szilveszteri családi találkozások és baráti összejövetelek elősegítik majd a terjedését” – vélekedett az egyetemi tanár.

Arra számít, hogy a járványtani adatok jelenleg kedvező irányban alakuló trendje (a friss fertőzöttek száma, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők száma) vélhetően január közepén fordul meg.

Legfőképpen a friss fertőzöttek száma nőhet (ez az adat december eleje óta csökken Magyarországon). A helyzet talán kevésbé romlik majd a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának tekintetében, hiszen ha beigazolódik az, hogy az omikron enyhébb betegséget okoz, akkor arányaiban kevesebb ember szorul majd kórházi kezelésre az új fertőzöttek számának erőteljes emelkedése mellett is, mint most.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »