Rus: sikertelen kísérlet a szakértői kormány

Rus: sikertelen kísérlet a szakértői kormány

Sikertelen kísérletnek nevezte Ioan Rus volt belügy- és közlekedési miniszter a szakértői kormány kinevezését. A szociáldemokrata politikus vasárnap este a Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozva értékelte a Dacian Cioloș volt európai uniós mezőgazdasági biztos vezette kabinet tevékenységét, kemény bírálatokat fogalmazva meg.

ioanrus_bIoan Rus

„Ha belenézünk a történelemkönyvekbe, láthatjuk hogy az idők során az emberek mindig átruházták valakire a hatalmat. Feltalálták a parlamenti tevékenységet is. A hatalmat mindig átruházták. Az országot és a népet nem lehet az utcáról vezetni. Mintegy kétszáz éve a hatalmat a politikai pártokra leadott szavazatok révén ruházzák át. Ezen folyamat során sehol sem találunk szakértői kormányokat. A sikertelen kísérlet premisszája már a kezdetektől erősebbnek tűnik a sikeres kísérleténél. Már a kezdetektől kételkedni lehetett egy ilyen kormányban” – fogalmazott Ioan Rus.

A politikus szerint a kormány eredményei azért gyengék, mert a döntéshozók nem voltak annyira elkötelezettek, amennyire kellett volna. „A kormány kudarcának oka abban rejlik, hogy senki sem akarta leváltani. A pártok nem akarták lecserélni ezt a kormányt. Ennek nyomán a kormány hatékonyan is működhetett volna. Eredmények még sincsenek. Ez a kísérlet nem lehet sikeres. Ez csapatmunka, közös döntésekről szól. Nem tudom megmagyarázni, miért nem jobbak az eredmények annál, amit eddig letettek az asztalra” – ecsetelte Ioan Rus.

Mint ismeretes, a nem pártpolitikailag elkötelezett, szakértői kormányt tavaly novemberben nevezték ki, miután a szociáldemokrata Victor Ponta kormánya belebukott a bukaresti Ciolectiv klubban kitört, 64 emberéletet követelő tűzvész után kirobbant, a korrupt politikai elit távozását követelő utcai megmozdulásokba.

Ioan Rus tavaly júniusban mondott le a közlekedési minisztérium éléről, miután közfelháborodás követte egy televíziós műsorban tett kijelentését, miszerint a külföldön dolgozó románok otthon maradt gyermekéből csavargó, a feleségükből pedig utcalány lesz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »