„Rugalmas Európát” tervez Német- és Franciaország

Egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezetet kíván bemutatni a német és a francia külügyminiszter az Európai Unió alapító tagjainak szombaton – derült ki pénteken diplomáciai forrásokból, miután Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre (brexit) szavazott.

Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS) úgy nyilatkozott, Európának most iránymutatásra van szüksége, Németország és Franciaország ezért pedig különösen felelősséggel tartozik.

Ennek fényében Steinmeier és francia kollégája, Jean-Marc Ayrault szombaton Berlinben közös tervezetet kíván terjeszteni az EU négy további alapító tagországának – Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország – külügyminiszterei elé.

A dokumentumban egy olyan „rugalmas Európa” tervét vázolták fel a tárcavezetők, amely több teret adna azoknak a partnerországoknak, aki az integráció további lépéseit nem akarják vagy nem tudják véghezvinni.

„Németország és Franciaország sajnálattal veszi tudomásul, hogy a brit nép az EU-ból való kilépés mellett döntött” – idézte a tervezetet a FAS. A brexitre tekintettel „közös kötelesség azon dolgozni, hogy hasonló fejlemény Európa más részein ne ismétlődhessen meg” – szögezte le a francia és a német külügyminiszter.

A két ország a tervezetben saját magát olyan „sorsközösségként” határozta meg, amely a kül- és belbiztonság terén, a menekültpolitika, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás területén is európai megoldásokat szorgalmaz.

A külügyminiszterek úgy vélték, a tanácstalanság és a tétlenség ugyanolyan keveset használ az EU-nak, mint az, ha egész egyszerűen napirendre tér az európai közösség a történtek felett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »