Rubovszky már tagadná, hogy Áderről beszélt

Egy héttel a történtek után Rubovszky György letagadta, hogy Áder János köztársasági elnöki esélyeiről beszélt volna egy bizottsági ülésen – közölte a Hír TV a Népszabadság nyomán. Emlékezetes: a csatorna rögzítette, amint Rubovszky képviselőtársának arról beszélt, Orbán nem engedi Áder újraválasztását. Pedig a KDNP-s politikus úgy gondolta, Áder a legalkalmasabb, és jól szolgálja a Fidesz érdekeit is. Mint fogalmazott: „Egyetlen lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna.” A Hír TV stábja később megszólaltatta Rubovszkyt, aki ekkor még azzal védekezett: magánbeszélgetést folytatott, amit a csatorna csak kihallgatott. Bár a politikus most tagadta az elhangzottakat, a Hír TV közölte: nyilvánvaló, kiről beszélt, hisz hozzátette azt is, amióta ő képviselő, a legalkalmasabb köztársasági elnök Áder volt.

Gulyás: Áder kiválóan látja el a feladatát

Gulyás Gergely Fidesz-alelnök a Hír TV szerint úgy nyilatkozott: a Fidesz elnökségében nem volt szó a köztársasági elnök jelöléséről. Hozzátette, a kérdés amúgy sem aktuális még. Rubovszky szavait Gulyás nem kommentálta, ugyanakkor elmondta: Áder szerinte a döntéseinél nem pártérdekeket vagy kormányérdeket tart szem előtt. „Szerintem a köztársasági elnök úr kiválóan látja el a feladatát, tehát méltatlan is, hogy erről vitát kezdeményezzünk” – tette hozzá.

A HVG.hu az ügyben megkereste a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályát, Havasi Bertalan pedig úgy reagált: kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe a köztársasági elnök megválasztásában. „Országgyűlési képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni” – közölte. Ezzel szemben a HVG.hu lehozta most azt is: Lázár János 2012-ben még arról beszélt, a köztársasági elnöki poszt betöltésére a Fidesz elnöke, azaz Orbán Viktor tehet előterjesztést.

Miért nem akarja Orbán?

A Heti Válasz honlapján egyébként már a lap múlt heti címlapsztorijával kapcsolatban is feltették a kérdést: „miért nem akarja Orbán, hogy Áder maradjon az államfő?” A múlt heti cikkben azt írták, Schmitt Pál távozása után többek szerint Orbán és Áder alkut kötött, hogy utóbbi csak egy ciklusra marad.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »