RTVS-vita: Amikor Bárdos, Ravasz, a gazdavezér Oravec és a szlovák nacionalizmusa találkozik

RTVS-vita: Amikor Bárdos, Ravasz, a gazdavezér Oravec és a szlovák nacionalizmusa találkozik

Érdekes összeállításban találkoztak a politikai szereplők a közmédia kedd esti politikai vitaműsorában. Az eddigiekben ugyanis vagy 1-1 fő vitázott, vagy túl nagy halak közé engedték Bárdost és a Most-Híd valamelyik politikusát. Így nem igazán tudtak kellően kibontakozni, mivel nem játszottak meghatározó szerepet.

Most azonban az öt százalék körüli, vagy a bejutási küszöbb alatti pártok jelöltjei találkoztak egymással, egyszerre rögtön nyolcan. Így az MKÖ és a vegyespárt képviselője is megmutathatta, mit tud.

Hogy még nézhetőbb legyen, melléjük sorsolták František Oravecet, a gazdatüntetésekről ismert párt, a Máme toho dosť! (Elegünk van!) líderét, Štefan Harabint, vagy a politikai pojácaságát nacionalizmussal fűszerező  Eduard Chmelárt (socialisti.sk)

Az RTVS több mint 2,5 órás adásában volt minden: magyarellenes nacionalizmus, egymás kiosztása, a vártnál némileg gyengébb teljesítmény is egyesek részéről . De nézzük, kinek hogy sikerült a helytállás.

Míg a JOJ TV-ben Bárdos Érsekkel, a TA 3-ban Bárdos Bugárral, az RTVS-ben Bárdos Ravasszal találkozott. A vegyespárt így háromszor három különböző variációval próbálkozott, és meglepő módon Ravasz teljesítménye volt a legjobb.

De menjünk csak sorjában. A kötelező körök (mi lesz az első lépése a választások után, hogyan értékeli a parlamenti történéseket, egészségügy, nyugdíjasok kérdése, családpolitika, bérlakásépítés) nem hoztak túl sok említésre méltót. leszámítva Oravecot (Máme toho dosť!), aki többször a magyar füleknek is jól csengő megoldásokkal érkezett.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy pártjuk alapját a gazdák adják, a mezőgazdaság pedig úgy, mint évtizedekkel ezelőtt, napjainkban is az egyik fő munkahely-és értékteremtő ágazat lehetnek. Elmondta, hogy az emberek már ezer éve is a földeken dolgoztak, és mindenki megélt belőle.

„30 éve egész falvak dolgoztak a szövetkezetekben és volt munkájuk a régiókban.”

– mondta Oravec. Hangsúlyozta, hogy arra kellene törekedni, hogy a munka jöjjön az emberek után, ne pedig fordítva, és hogy a saját élelmiszerellátottság mértékének növelésével szinte nullára lehetne csökkenteni a munkanélküliséget az országban.

Ravasz első furcsasága az iskolaügynél jött elő, ahol a gyermekek kötelező óvodalátogatási programjánál a magyarok helyett inkább a szegényebb rétegekről beszélt. Ugyanezt megismételte az alapiskolák kapcsán is, a pozitív diszkrimináció és a fejkvóta emelésénél is először a romákat, és csak utána említette a magyar nemzetiségű iskolákat. Látva, hogy Magyarország mekkora összegeket költ a dél-szlovákiai óvoda felújítási programba, igyekezett hangsúlyozni saját terveit. Konkrétan azt mondta, hogy már most 150 új óvoda épül az országban, de azt nem említette, hogy hol.

Az egyébként szinte a műsor egészére jellemző nacionalizmus is itt bukott elő leginkább a szlovák jelöltekből. Konkrétan Eduard Chmelár húzta elő a véres kardot, a nagyszarvai esetet említve elrettentő példaként, hogy az ottani (egyébként összesen három iskolaköteles diák miatt, akik iskoláztatása a környező települések szlovák iskoláiban biztosított) szlovákoknak nincs biztosítva az anyanyelvi oktatás.

„Így nézne ki az autonómia? Megakadályoznák, hogy a gyerekek szlovákul tanulhassanak saját területükön?”

– vette elő a sovinizmust, amit a műsor során többször megismételt.

A két magyar nemzetiségű jelölt közös erővel gond nélkül leszerelte őt. Ravasz azt mondta, a szocialista és a nacionalista nem jó kombináció, és Chmelár kiragadott példával kelt hangulatot. Bárdos azzal vágott vissza, hogy minél kevesebb szavazója van egy pártnak, annál előszeretettebben húzza elő a magyar kártyát és talál ki hamis dolgokat. Ravasz Ábelnak is odavágva az MKÖ listavezetője azt is hozzátette, hogy hiába volt a Mostnak államtitkára, ha az oktatásügyi minisztert az SNS adta, akinek sem szakmai hozzáértése, sem akarata nem volt a valós kérdések megoldására.

Hírdetés

Chmelár újabb hangulatkeltésként a magyarok szlovák nyelvű oktatásával is próbálkozott, amit Bárdos azzal hárított el, hogy ez a probléma a nem megfelelő módszertani oktatás kérdése.

Ravasz ezt azzal támogatta meg, hogy egyes magyar iskolákban a gyerekek jobban tudnak angolul, mint szlovákul, melynek oka a különböző metodika.

A mintegy 150 perc során Ravasz Ábel reakciói, válaszai konkrétabbak, összeszedettebbek, természetesebbek voltak. Bárdosnak több alkalommal legfeljebb a vegyespárti jelölt által elmondottak megismétlése jutott.

„Chmelár úr a magyar kártya után a cigány kártyát is előhúzta, Ilyen embereknek nincs mit keresniük a kormányban”

– intette rendre egyik alkalommal a szlovák politikust Ravasz.

A magyar kártyával való keverés közben felüdülést jelentettek Oravec pontos, könnyen érhető válaszai a nyugat-európai országok és Szlovákia közti bérek kiegyenlítéséről, mely szerinte megoldást jelentene az oktatás színvonalának növelésére, vagy az orvosok külföldre távozásának megakadályozására is.

„A segélyfüggővé vált szülők gyermekeit az iskolákba kell tenni, hogy kitanuljanak, majd munkát kapjanak Ha kell, akár a mezőgazdaságban is. A föld ugyanis nem a támogatások beszedésére van, hanem hogy élelmiszert termeljen és munkát adjon az embereknek. Így az államkassza is csak jól járhat“

– magyarázta. Majd Ravaszra reagálva hozzátette, hogy nem az a lényeg hogy három vagy öt éves kortól lesz kötelező az óvodalátogatás, hanem hogy a gyerekek megfelelő képzést kapjanak, megfelelő, motivált, jól fizetett tanároktól, akik a társadalom számára hasznos embereket nevelnek belőlük.

A magyar kártyát láthatóan tudatosan kijátszó Chmelár támadásai az egészségügyi résznél is folytatódtak. Bárdost azzal vádolta meg, hogy nevet, mellébeszél, nem válaszol a tényekre, személyét támadja, és inkompetens. Ez ugyan nem volt igaz, de Bárdos és Ravasz teljesítményénél látszódott, hogy utóbbi jobban helytáll a támadások kereszttüzében. Látszódott a gyakorlati előnye. Míg Bárdos puhább volt és kevésbé konkrét. Ravasz képes volt gyorsan, tömören válaszolva lefegyverezni ellenfelét.

Bárdos azonban kis idő elteltével visszatért a műsorba, amikor a kórház sztratifikáció (értsd, hogy adott helyen azt az orvosi ellátást végezzék, melyhez a legjobban értenek, és mindez elérhető távolságra legyen az egész országban) kapcsán azt hangoztatta, hogy a régiókban élő magyaroknak ugyanolyan joguk van a minőségi egészségügyi ellátásokra, mint a nagyobb városokban élőknek.

František Oravec itt is a nyugattal szembeni bérkülönbséggel érvelt, kiemelve, hogy az egészségügyre szánt elvonásokból ne lehessen hasznot termelni és egyes pénzügyi csoportoknak kivinniük a rendszerből (lásd Penta), hanem legyen visszaforgatva az egészségügybe.

„Ebben van a lényeg, hogy miért nincs elég, gyógyszer, orvos, és miért halnak meg azok is, akiknek nem kellene”

– jelentette ki a Máme toho dosť! párt elnöke. A gazdavezér a nem működő igazságszolgáltatásra is konkrét példát mondott. Míg az egyszerre megvádolt Vadala és Rošková közül az olasz igazságszolgáltatásnak hála már börtönben ül, addig utóbbit, aki a Smer védelme alatt áll, ha csak nem változik a jelenlegi büntetőtörvénykönyv, soha nem lehet lesz börtönbe csukni.

„Nem kell a meleg vizet feltalálni. Elég átvenni az osztrákoktól az ő büntető törvénykönyvüket”

– mondta.

Az egyik legérdekesebb része a műsornak az volt, amikor Oravec frontális támadást intézve a most-hidas Ravasznak számonkérte a vegyespárttól a dán disznófarmok beengedését az országba, a csallóközi ivóvízkészlet szennyezésének kérdését, vagy a Lex Csallóköz be nem tartását, melyre Ravasz Ábel érdemben reagálni sem volt képes.

A vegyespárt a nézői kérdéseknél sem hazudtolta meg önmagát, és a nézőtéren ülő, a Most-Híd fizetett alkalmazottja által azt kérdezte Bárdostól, hogy visszalép-e a választásoktól, ha a holnap nyilvánosságra kerülő felmérések a Most előnyét fogják mutatni.

Bárdos erre rutinosan úgy válaszolt, hogy nem közvélemény-kutatásokat, hanem választásokat kell nyerni, és példaként a legutóbbi EP-választások tapasztalatait hozta fel, ahol az előzetes felmérések ellenére az MKP rávert a Most-Hídra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »