Rozenko: Mindenkire hatással lesz a minimálbér emelése (Videó)

Pavlo Rozenko, Ukrajna miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy 2017. január elsejétől a minimálbér emelése „abszolút mindenkire” vonatkozik – tudatja a RIA Novosztyi.

Pavlo Rozenko miniszterelnök-helyettes elmondása szerint, a  minimálbér emelése teljes egészében mindenkire vonatkozik majd. Az első kategória bérezése közel 300 hrivnyával fog növekedni, azaz január elsejétől a bérezési kategória 1600 hrivnya lesz, egy munkás sem fog kevesebbet kapni, mint 3200 hrivnya. A magas bérezési kategóriák is indexelve lesznek az első kategória bérezésének megfelelően. Azaz a fizetések növekedése be fog következni az egységes tarifa egész hálózatán, a tarifarendszer minden kategóriájában- mondta a hivatalnok a 112 Ukrajna tv-csatorna műsorában.

Mint ismeretes, Ukrajna Miniszteri Kabinetje elfogadta azt a határozatot, melynek értelmében 2017. január elsejétől 3200 hrivnyáig megemelik a minimálbért. Ugyanakkor, a kormányban azt javasolták, hogy a tisztviselők fizetéseit a minimálbér helyett a létminimumhoz kössék.

Korábban írtunk arról, hogy a minimálbér emelését a pénzügyminisztérium adókkal készül egyensúlyozni. A pénzügyminisztériumnál számításokat végeztek arról, hogy milyen hatással lesz a megemelt minimálbér a magánvállalkozásokra, a költségvetési szektorra és az államkincstárra.

A számítások szerint a magánszektorban az egységes adózási rendszer alapján 6 millió személy kap fizetést. A pénzügyminisztérium számításai alapján a minimálbér emelése a kétszeresére, 30,5 milliárd hrivnyára növeli a fizetési alapot, ezáltal emelkedik 2,6 millió személy a fizetése, akiknek a bére 3200 hrivnya alatt van. Ez 5,5 milliárd hrivnya egységes szociális adót, és 7,4 milliárd hrivnya jövedelemadót eredményez pótlólagosan.

Azok a vállalkozások, melyek az egyszerűsített adózási rendszeren vannak bejegyezve (600 ezer foglalkoztatott) a költségvetésbe 4,1, milliárd hrivnyát fizetnek majd be, mivel az egységes adókulcs egyenes arányban van összefüggésben a minimálbér mértékével. Tehát ezáltal a pótlólagos bevételek 20,6 milliárd hrivnyát tesznek majd ki.

A költségvetési szférában a minimálbér emelkedése által a fizetési alap 28,3 milliárd hrivnyával növekszik 3,5 millió ember számára. Ez az összeg egyenes kiadás lesz a büdzséből a költségvetési dolgozók bérének az emeléséhez.
A jövedelmek növekedése 14,6 milliárd hrivnya pótlólagos bevételt ad majd a költségvetés számára. Ezen kívül a minimálbér emelése lehetőséget nyújt majd arra, hogy 3,6 millió hrivnyával csökkenteni lehessen a szubvenció (rezsitámogatás) költségeit.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: minimálbér, drasztikus fizetésemelések Ukrajnában, fizetésemelésForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »