Rövidebb lesz a nyári szünet az iskolákban?

Rövidebb lesz a nyári szünet az iskolákban?

Erről Palkovics László oktatási államtitkár beszélt. Kiderült, hogy tankönyvek helyett tabletek jöhetnek.

Látványos változásokra készül az oktatási államtitkárság a szervezeti átalakításokat követően – erről is beszélt Palkovics László az Indexnek adott interjújában.

Több kormányzati tervről is beszámolt. Ezek egyike, hogy 2018-tól új alaptanterv lesz, amellyel a tanév rendjét teljesen átalakíthatják. Ennek folyományaként a jelenleg két és fél hónapos nyári szünet is rövidül.

„Az új szemlélet, az új tanterv kialakítása után a tanév hosszabbodhat, és belelóghat a nyárba, de ne szaladjunk előre, ez még egy hosszú folyamat, amelyen a szakértők jelenleg is dolgoznak”

– jelentette ki Palkovics ezzel kapcsolatban. A kormány azt is tervezi, hogy a diákok a tankönyvek helyett tabletekből tanuljanak hosszú távon. Az erre való átállás 2018-ban kezdődhet és 2020-ra már lesznek olyan iskolák, ahol átálltak a digitális oktatásra.

Az új tantárgy és Pukli

A következő tanévben új tantárgyat is bevezetnek a szakgimnáziumi, szakközépiskolai rendszer bevezetésével egy időben. Az összevont tudomány tantárgy megjelenése azt is jelenti, hogy ezen iskolákban a természettudományos órák száma csökken.

„A világ nem fizikára, kémiára, földrajzra és biológiára oszlik, hanem jelenségekre. Ezeket pedig sok irányból kell megközelíteni”

– indokolta a döntést Palkovics László.

Az oktatási államtitkár a tiltakozó tanárok egyik vezetőjéről, Pukli Istvánról is elmondta véleményét: „Ő egy iskola igazgatója, ha problémája van, a fenntartóval kell és tudja megbeszélni. Amikor államtitkár lettem, fel akartam keresni, de lemondta a találkozót. Várjuk őt a továbbiakban is a Köznevelési Kerekasztalnál, ott elmondhatja a szakmai álláspontját. Ahogy látom, ő sokkal inkább politikusként viselkedik, nem pedagógusként.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »