Rothadó növényekkel teli tartályt hajított az elnök széke felé, hogy hátráltassa a törvényről szóló vitát

Rothadó növényekkel teli tartályt hajított az elnök széke felé, hogy hátráltassa a törvényről szóló vitát

Rendzavarással igyekeztek hátráltatni a kínai nemzeti himnusszal kapcsolatos törvényről szóló vitát hongkongi ellenzéki politikusok csütörtökön, három képviselőt kiküldtek az ülésteremből – adta hírül internetes oldalán a Sout China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A biztonsági szolgálatot hívták az ülésterembe, miután egy ellenzéki politikus egy erős bűzt árasztó, rothadó növényekkel teli tartályt hajított az ülést vezető Andrew Leung elnök széke felé. Az üléstermet ezt követően tűzoltók és egy rendőr vizsgálta át, hogy megítéljék, biztonságos-e az ott tartózkodók számára.

Egy kormánypárti törvényhozót kórházba szállítottak, miután a szag miatt rosszullétre panaszkodott.

Egy másik ellenzéki képviselőt egy gúnyolódó hangvételűnek ítélt felirat feltartása miatt küldött ki a teremből az üléselnök. A képviselő nem volt hajlandó távozni, emiatt az ülést egy órára felfüggesztették. Amikor az ülést ismét megnyitotta az elnök, egy másik ellenzéki törvényhozó kollégája kivezetése ellen kezdett tiltakozni, amivel elérte, hogy az ülést újabb egy órával halasszák későbbre.

Ted Hui Chi-fung az ülés harmadszori megnyitását követően próbálta megdobni az elnököt a bűzlő tartállyal.

Hírdetés

Szerdán több mint 360 embert vettek őrizetbe Hongkongban, miután városszerte tiltakozó akciók zajlottak két, a kritikusok szerint Peking Hongkong feletti befolyását erősítő törvénytervezet ellen. A hongkongi törvényhozásban jelenleg tárgyalt, a kínai nemzeti himnusz gyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztés szerint akár három év szabadságvesztéssel és 50 ezer hongkongi dollárig lesz büntethető, aki nem rendeltetésszerűen használja, vagy meggyalázza a kínai nemzet himnuszt.

Mindeközben a Pekingben zajló parlamenti ülésszakon

várhatóan ma fogadják majd el a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást,

az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket.

A hongkongi kormányzat számára pedig előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. A törvénytervezet ellen, amelynek fényében az Egyesült Államok többé nem tekinti Hongkongot autonóm területnek, ezrek vonultak utcára az egy ország, két rendszer elve alapján különleges közigazgatási státusszal rendelkező városban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »