Rosszul taktikázott a republikánus elit – Paul Ryan marad a szenátusi házelnök

Az amerikai republikánusok  újraválasztották Paul Ryant az alsóház elnökének, amivel úgy tűnik, kútba esett a pártelit terve, miszerint egy Trump-ellenes funkcionáriussal irányítják majd az új elnök politikáját. Ugyanakkor szinte bizonyosan  meghiúsult Rudy Giuliani külügyminiszteri megbízatása.

Giuliani egy rendezvényen tett olyan megjegyzést, melyből mindenki arra következtetett, hogy ő lesz a Trump-kormányzat külügyminisztere. Keddre azonban kiderült:

túl sok kétes üzleti ügye van Amerika gazdasági vetélytársaival ahhoz, hogy a wahingtoni diplomácia vezetője lehessen.

Közben Mike Pence leendő alelnök és Donald Trump az üzletember manhattani felhőkarcolójában egyeztettek a jövőbeni kormánytagokról.

A CNN hírtelevízió információi szerint a megválasztott elnök Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettessel, Henry Paulson bankárral, volt pénzügyminiszterrel, továbbá változatlanul Newt Gingrich volt házelnökkel és John Bolton volt ENSZ-nagykövettel tárgyal a külügyminiszteri tárcáról. Állítólag szóba került még Bob Corker, Tennessee állam szenátora és Richard Haass a Külkapcsolatok Tanácsa elnöke neve is a külügyminisztérium élére.

Már az is egyértelműen kiderült: Ben Carson, volt elnökjelölt-aspiráns nem akar kormányzati munkát vállalni.

Úgy tűnik, hogy a republikánus pártelit mesterkedése sem jött be:

a párt szenátorai egyhangúlag ismét a wisconsini Paul Ryant választották meg házelnöknek (a demokraták nem jutottak dűlőre képviselőcsoportjuk vezetőjének megválasztásában).

Ryan újraválasztása jó hír Trumpnak, hiszen az őt korábban hevesen kritizáló politikus újabban harcos támogatójának számít, rajta keresztül pedig sikeresen viheti keresztül akaratát a kongresszus republikánus többségén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »