Rosszul járna az ellenzék egy közös listával

A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elveszítené közös listaállítás esetén az ellenzék – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásaiból. A lemorzsolódás hátterében valószínűleg Gyurcsány Ferenc elutasítottsága áll. Az elemzés szerint így a Fidesz-KDNP 14 európai parlamenti mandátumot szerezne.

Az ellenzéki pártok történelmük legrosszabb eredményét érnék el idén májusban egy szivárványkoalíció esetén, míg a Fidesz-KDNP a 2014-es eredményt felülmúlva 14 európai parlamenti (EP-) mandátumot szerezne – közölte a Nézőpont Intézet.

Mint írták, a jobbikosok 33 százaléka, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig 20 százaléka nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra. A kutatásból az is kiderült, hogy a DK-sok jóval nagyobb arányban fognának össze akár a Jobbikkal is, mint az MSZP-sek.

Hírdetés

A lemorzsolódás egyik fő oka Gyurcsány Ferenc elutasítottsága lehet, ami a magyarok körében továbbra is kiemelkedően magas. Ezzel továbbra is ő a legnépszerűtlenebb magyar politikus.

A Nézőpont Intézet legutóbbi kutatása alapján a Fidesz-KDNP 54, a Jobbik 14, a baloldali pártok pedig összességében 26 százalékot szereznének abban az esetben, ha mindenki külön listát indítana. Közös listaállítás esetében azonban változna a helyzet.

Ebben az esetben a Fidesz-KDNP 60, a szivárványkoalíció pedig 33 százalékot érne el. Mindebből az következik, hogy a Fidesz-KDNP 13 helyett 14, az ellenzéki pártok 8 helyett 7 mandátumot szereznének egy most vasárnap esedékes EP-választáson abban az esetben, ha a közös listaállítás mellett dönt az ellenzéki oldal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »