Rosszul járhatnak a magyar diplomaták

Kedden került ki a kormany.hu-ra az új külügyi törvény tervezete – szúrta ki a hvg.hu. Bár még társadalmi egyeztetés alatt áll, a portálnak külügyi forrásai úgy számoltak be róla, mint ami de facto bevezetés alatt van, és a diplomatákkal is ennek szellemében tárgyalnak.

Mint írják, a legnagyobb sérelem az, hogy a tartós külszolgálaton lévők nem kapják majd a belföldi illetményüket, ami eddig a köztisztviselői besorolásuknak megfelelően akkor is járt nekik, amikor külföldön teljesítettek szolgálatot. A tervezet szerint a javadalmazásuk mostantól kezdve kizárólag devizaellátmányból és költségtérítésből állna, a devizaellátmányba beleszámítanák a beosztás és szolgálati idő szerinti besorolást, az állomáshely diplomáciai fontosságát és élhetőségét.

Emellett a tervezetből kiolvasható, hogy csökkenne a jövedelemmel nem rendelkező élettárs utáni ellátmánypótlék mértéke, és megváltoztatják a költségtérítések rendszerét egyetlen költségtérítés-átalányt létrehozva – teszik hozzá.

Tandíjtámogatás

A portál információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium karrierdiplomatái komolyan aggódnak amiatt, hogy a rendszer átalakításával sokkal rosszabbul járnak.

A tandíjtámogatás például korábban 3 milliós éves tandíjig nyolcvanszázalékos intenzitású volt (2,4 millió forint), és például egy ötmilliósnál hatvan százalék (2,55 millió), ami lehetővé tette, hogy a diplomaták azokba a nemzetközi iskolákba járassák a gyerekeiket, ahová más nagykövetségek alkalmazottainak a gyerekei is jártak – írják.

Az új törvénytervezet azonban úgy fogalmaz: ha a megállapított éves iskoláztatási költségtérítés-alap másfélszerese nem éri el az éves tandíj mértékét, akkor a minisztérium mérlegelheti, hogy a költségtérítést kiegészíti.

Indoklás

A tervezet indoklásában a társadalmi igazságosságra hivatkoznak, szerintük a törvény által bevezetni kívánt javadalmazási rendszer a jogalkotó álláspontja szerint jobban megfelel a társadalmi igazságosságnak, hiszen aki belföldön nem végez munkát, az forintban se kapjon fizetést.

Az egyébként a tervezet előnye, hogy nem kellene tételesen elszámolni a költségekkel, igaz, eddig sem volt akkora keret, ami olyan nagy mozgásteret engedett volna a személyes kiadásokra – írja a hvg.hu.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »