Rossz szokásaink, amelyek a járvány idején különösen árthatnak

Rossz szokásaink, amelyek a járvány idején különösen árthatnak

Az alábbi rossz szokásokra most, a koronavírusjárvány idején jobban oda kellene figyelnünk, hogy minél kisebb legyen a fertőzés valószínűsége.

Kézszárító

Ezt inkább kerüljük el. A kezet ugyan gyorsan megszárítja, de baktériumokkal és vírusokkal fertőzheti meg. Egy felmérésből kiderült, hogy a szárító körül rengeteg ártalmas mikroorganizmus van.

Törülköző

Minden családtagnak legyen külön törülközője, s azt gyakran cseréljék. Bonyolultabb ott a helyzet, ahol a toalett a fürdőszobában van. Bebizonyosodott, hogy minden vécéhasználat után a fertőzött vízpára a törülközőre kerül, ahol a baktériumok és vírusok legalább két óráig életben maradnak.
A koronavírus-járvány idején gyakrabban cserélje és 90 C-fokon mossa a törülközőket.

A gyűrűt is tegyük le

Sokszor írtunk már a kézmosásról, mégis sokan hibát követnek el. A helyes kézmosás célja, hogy a bevásárlásból hazajövet ne vigyünk haza vírust. Legjobb az egyszerű szappan és a víz, s ha ez nem elérhető, akkor az antibakteriális gél. Figyelem: a gyűrűt is le kell venni, ugyanis alatta megbújhatnak a baktériumok és a vírusok.

Fültisztítás

Hírdetés

A fültisztító pálcika veszélytelennek tűnik, ám a szakemberek több ok miatt mégsem ajánlják. A fül öntisztító, tehát külön nem kell tisztítani, ráadásul a fülzsírnak megvan a maga fontos szerepe. Véd a szennyeződésektől, a fertőzéstől és a károsodástól. A fültisztítóval mélyen a fülbe nyomhatja a fülzsírt, ami halláskárosodást okozhat. Csak a külső fület tisztítsa, soha ne nyúljon mélyen a hallójáratba, vagy használjon inkább fülsprayt.

Fogkefe

Az egész család fogkeféje egy helyen van? Ez több okból is veszélyes. A keféknek nem szabadna egymással érintkezniük, mert átvihetik a baktériumot, ami fogszuvasodást okozhat. Ha beteg van a családban, annak a fogkeféjét még mes?szebb kellene tartani. Megfázás, influenza vagy más, cseppfertőzéssel terjedő betegség után mindig cserélje ki a fogkefét.

Gyanús felületek

A vízcsap vagy a kilincs a fertőzés forrása lehet, ha beteg van a családban. A csaptelepen például 48 óráig is életképes a vírus. Ezért ha valaki influenzás, vírusos bélbetegsége vagy más fertőző betegsége van, alaposan fertőtlenítse a kritikus felületeket.

Ügyeljünk a kádra

A szakemberek tisztálkodásra inkább a zuhanyozást ajánlják, de jó, ha nem tart túl sokáig és nem túl forró a víz. Egy kutatás szerint csaknem valamennyi vizsgált kádban találtak kórokozókat. Nem elég csak kitisztítani a kádat, fertőtleníteni és alaposan meg is kell szárítani.

… kézmosáskor a gyűrűt is le kell venni, ugyanis alatta megbújhatnak a baktériumok és a vírusok.

(iZdravie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »