Röpködnek a Gates- és Buffett-milliárdok

Több mint hárommillió dollárért, vagyis nagyjából egymilliárd forintért kelt el egy idei aukción egy ebédmeghívás a dollármilliárdos Warren Buffettel. A tőzsdeguru nem saját vagyonát gyarapította a befolyt összeggel, hanem jótékonysági célokra fordította. A világ leggazdagabb emberei közül egyre többen gondolják úgy, hogy vagyonuk egészét, vagy legalábbis egy részét kötelességük a társadalom javára fordítani.

Van a jólétnek egy határa

Nehéz annál nagyobb dolgot adni a világnak, az embereknek, mint ha munkahelyeket hozol létre – mondta el a Summában Galambos Márton, a Forbes Magyarország főszerkesztője, aki szerint ha valaki ezen már túl van, tisztességes és jól menő cégeket működtet, majd átadja azokat a menedzsmentnek – akkor valóban elkezdhet jótékonykodással foglalkozni.

Vagyis van a jólétnek egy határa, amit átlépve biztos, hogy elkövetkezik a döntés: visszaadni valamit a közösségemnek – mondta Galambos Márton.

Sok pénzből jó adni

A Forbes listája szerint a világ leggazdagabb emberei között számon tartott Bill Gates összvagyona nettó 78,6 milliárd dollár, ami hozzávetőlegesen annyi, mint Magyarország egész államadóssága. Ebből a pénzből harminchét 4-es metrót és hét Paks II-t lehetne finanszírozni.

Warren Buffett vagyona valamennyivel kevesebb, 67,6 milliárd dollár, de még így is több, mint amennyi pénz befolyik a hazai államkasszába évente. A tőzsdeguru vagyonából harminc 4-es metrót és hat Paks II-t lehetne felépíteni.

Galambos Márton szerint a két fent említett jótékonykodó milliárdos mellett meglehetősen sok olyan jómódú ember van a Forbes listáján, aki úgy véli: még az élete során a teljes vagyonát jótékony célra fordítja.

Ezt azonban nem is olyan könnyű megszervezni, mint gondolnánk – hívta fel a figyelmet a Forbes főszerkesztője, aki szerint a pénzen kívül valójában kultúraváltásra, szervezésre, és arra is szükség van, hogy valaki megváltoztassa az emberek gondolkodását.

Röpködnek a Gates- és Buffett-milliárdok

A Microsoft első embere, Bill Gates és felesége 28 milliárd dolláros kezdőtőkével hozták létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt.

Warren Buffett tőzsdezseni pedig sokáig azt tervezte, hogy teljes vagyonát jótékony célokra ajánlja fel, de csak a halála után. Aztán 2006-ban mégis úgy döntött, hogy már életében megkezdi a pénze felosztását, és 20 éven keresztül összesen 30 milliárd dollárt ajánlott fel Bill Gates alapítványának.

Az 1% is sok

Azonban a jótékonyság kulcsa nem a pénz mennyiségében rejlik. Bárkiből lehet adományozó. Gondoljunk csak az éves jövedelem 1%-ának felajánlására, ami ma már nagyon elterjedt.

Ha egy kicsit eltávolodom a mindennapoktól, ez az összeg nem jelent nagy változást az életemben. Annak az életében viszont óriási változás lesz, akin ez a pénz valamilyen alapítványon keresztül segít – mondta a Forbes főszerkesztője, aki szerint a hangsúly ebben az esetben is a szervezett adományozáson van.

A Buffett-elv

Warren Buffett szerint van egy elv, amelyet minden jómódban élőnek követnie kellene. Szerinte ugyanis nem helyes, hogy generációk hatalmas vagyont örököljenek egymástól, a pénzt inkább oda kellene visszajuttatni, ahonnan származik: a társadalomhoz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »