Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az átlagbérrendelet

Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az átlagbérrendelet

Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az az uniós tervezet, amely szerint azonos munkáért azonos helyen azonos bért kellene fizetni, tehát az adott szektorra jellemző átlagbért, nem pedig a minimálbért – írta egy szakmai szervezetre hivatkozva a Világgazdaság.

A kép illusztráció / forrás: atw.hu

Mervai Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége németországi tagozatának titkára a lapnak elmondta: a napirenden lévő módosítás főként a Németországban tevékenykedő 200-300 magyar céget érintheti.

Ezek a cégek jellemzően 14,45 eurós órabért fizetnek, az Európai Bizottság előterjesztése alapján azonban 18-19 eurónál kezdődhetnek az ágazatban órabérek, amivel viszont a magyar cégek már nem tudnak versenyezni.

A lap szerint a tervezett uniós intézkedés mintegy 70 ezer magyar munkavállalót érinthet hátrányosan. A külföldi kiküldetésben dolgozó magyar magyarok több mint fele Németországban, negyede Ausztriában vállal munkát.

Forrás: Világgazdaság

The post Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az átlagbérrendelet appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »