Rongálók

JEGYZET – Romániában az alapvető jogokért való kiállás rongálásnak minősül. Még akkor is, ha az ember konkrétan semmit nem rongál meg.

Mindez Nagyváradon derült ki, ahol múlt héten a rendőrség rongálás miatt bírságolta meg azokat a politikusokat, illetve szimpatizánsaikat, akik azzal emlékeztették az önkormányzat illetékeseit a történelmi utcanevek feltüntetésének fontosságára, hogy két, ilyen névvel feliratozott utcanévtáblát helyeztek ki a városháza falára.

Bár tulajdonképpen még egész jó fej volt az intézkedő rendőr, hiszen akár terrorizmussal is meggyanúsíthatta volna az érintetteket. Ez manapság úgyis nagy divatnak számít Romániában, a kézdivásárhelyi eset is jelzi, hogy a terrorvádakhoz még terroristákra sincs szükség.

Váradon is kitalálhatták volna, hogy valójában robbanószert akartak a városháza falára rögzíteni, és akkor egy látványos rendőrségi rajtaütéssel még az ilyesfajta szenzációkra fogékony közönségnek is kedvében járhattak volna. Végül ennyire bevállalósak nem voltak, így inkább a jól bevált, pitiánerebb húzáshoz folyamodva csak rongálóknak bélyegezték a táblák elhelyezőit.

Nem tudjuk megállni, hogy föltegyük az álnaiv kérdést: vajon azok az illetékesek számíthatnak valamilyen szankcióra, akik a szintén az önkormányzatnak alárendelt vízművek falán a közelmúltban kicserélték a táblát, amelyen hosszú évekig az volt olvasható magyarul és románul, hogy Vízmű Rt. Nagyvárad? A normalitás állapotát tükröző, kétnyelvű tábla helyét egy otromba felirat vette át, amely csupán egy nyelven – aki arra tippelt, hogy nem magyarul, annak jók a megérzései – tünteti fel az intézmény nevét.

Pedig ha itt valaki bármit is tönkretesz, az éppen az az illetékes, aki utasítást adott a táblacserére. Valamint az önkormányzat román többsége, a rendőrség, illetve egyéb hatóságok, amelyek az ilyen lépésekkel tovább rongálják a magyar és a román közösség közötti viszonyt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »