Romlik a fogyasztói hangulat: csökkent a szlovákiai polgárok vásárlókedve

Romlik a fogyasztói hangulat: csökkent a szlovákiai polgárok vásárlókedve

Augusztusban tovább romlott a fogyasztói hangulat Szlovákiában, egyre kevesebbet költenek az emberek, munkahelyük jövőjét illető kétségeik miatt inkább takarékoskodni igyekeznek.

A lakosság vásárlási kedve már túl van a csúcsponton, most már a hullámvölgyhöz közelít. A legfrissebb adatok szerint a hazai fogyasztást egyre inkább átjárja a pesszimizmus. A szlovákiai átlagvásárló hangulatát mérő fogyasztói bizalmi index augusztusban a korábbi hónapoknál jóval meredekebb zuhanást mutatott.

A Hospodárske Noviny vonatkozó cikkében megszólaltatott szakértők szerint az emberek egy munkahelyüket veszélybe sodró újabb válságtól tartanak, ezért máshogy látják, vagy átértékelik saját anyagi helyzetüket.

Nincs vásárlókedv…

Hírdetés

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztási kedv négy százalékponttal csökkent, és bár még mindig magasabb, mint a sokéves átlag, a korábbi, gazdasági megtorpanást jelző adatokkal együtt már tényleg aggodalomra ad okot.

A legnagyobb visszaesést a kiskereskedelem könyvelhette el, azon belül is az elektronikai cikkek kereslete csökkent markánsan, nagyjából 10 százalékkal. Gyakorlatilag minden ágazat (kivéve a vendéglátást) forgalma csökkent az elmúlt hónapokban, és nem egy két-három éves minimumot volt kénytelen elkönyvelni.

A bankok egyelőre még nem érzékelték a megtakarítások növekedését, a fogyasztás csökkenése mögött akár a meglévő hitelek törlesztésének biztosítása is állhat.

Az ország belső fogyasztása jelentősen hozzájárul a GDP éves növekedéséhez, ráadásul a gazdaság gerincét adó gépiparral szemben jóval stabilabb volt eddig. A legutóbbi adatok szerint a várt 3,7 helyett 1,9 százalékos volt csak a szlovákiai GDP második negyedéves növekedése, ami a szakértőknél megkongatta a vészharangot. Mi több, a nem épp megfontolt gazdaságpolitikájáról hírhedt Smer pénzügyminisztere is takarékoskodásra szólította fel a többi minisztérium vezetőjét. Más szakértők már nyíltan arról beszélnek, hogy a gazdasági „jó időket” a kormány nem használta ki, most jön majd a böjtje.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »