Romantika – Irán és Amerika kölcsönösen megfenyegették egymást

Donald Trump amerikai elnök “ezerszer erősebb válaszcsapást” helyezett kilátásba Irán ellen bármiféle támadás esetén, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy Teherán merényletet tervez az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete ellen. Az iszlám köztársaság erre reagálva óva intette Washingtont “stratégiai hiba” elkövetésétől – számol be az MTI.

A Politico híroldal arról írt hétfőn névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva, hogy titkosszolgálati jelentések szerint az iráni kormány merényletet fontolgat az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete, a Donald Trumphoz közel álló Lana Marks ellen, megtorlásként Kászim Szulejmáni iráni tábornok év eleji likvidálásáért.

“Ezerszer erősebb ellencsapás fog követni bármiféle iráni támadást az Egyesült Államok ellen”

– írta az amerikai elnök a Twitteren.

Hírdetés

Ali Rabiei iráni kormányszóvivő ezt követően leszögezte: “reméljük, hogy (az amerikaiak) nem követnek el újabb stratégiai hibát, de ha mégis, akkor természetesen döntő erejű válaszlépéssel fognak szembesülni”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy komolyan veszik az ügyet.

Iráni kollégája, Mohamed Dzsavád Zaríf szerint azonban “ismét alaptalan, hamis információkról” van szó, amelyek célja, hogy országa ellen hangolják a nemzetközi közvéleményt. Lana Marksot tavaly nevezték ki a dél-afrikai nagykövetség élére, a sikeres üzletasszony évtizedek óta baráti viszonyt ápol Donald Trumppal.

A Politico értesülései szerint Irán az utóbbi hetekben meg is kezdte a merénylet előkészítését, amiben az ország pretoriai külképviseletének egyes munkatársai is részt vehetnek. Az amerikai nagykövetség védelmét megerősítették.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »