Romániát újra fojtogatja a havazás

Ismét nagy mennyiségű hó hullott Románia déli és délkeleti részén, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A múlt pénteki kiadós havazás után szerda estétől megállás nélkül esik ebben a térségben, a meteorológusok a legmagasabb fokú riasztást adták ki tizenegy megyére, valamint Bukarestre, öt megyében pedig hóátfúvásokra figyelmeztettek.

A helyzetet nehezíti, hogy az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása miatt a pénteki hó nem olvadt el, így a most lehullott nagy mennyiségű friss hó rárakódott. Bukarestben szerdán reggel számos utcán a gyalogosok nem tudtak közlekedni a járdán, mivel térdig ért az eltakarítatlan hó, így kénytelenek voltak az autók mellett, az úttest szélén haladni.

Az egyik legsúlyosabb helyzet Braila megyében alakult ki, amely el van zárva, a megyébe tartó valamennyi országutat lezárták.

Kedden éjszaka a hófúvás miatt lezárták a Bukarest–Konstanca-autópályát is, szerda reggel pedig már a Bukarest–Ploiesti-sztrádán sem lehetett közlekedni. A belügyi minisztérium összesítése szerint a hatóságok szerda reggelig mintegy ezer embert menekítettek ki hóban elakadt gépkocsikból. Huszonöt országúton nem lehet közlekedni egyes szakaszokon, illetve korlátozott a forgalom több mint nyolcvan megyei úton. A kikötők zárva vannak, a Duna romániai szakaszán pedig kedd dél óta szünetel a hajóközlekedés.

A repülőterek nyitva vannak, egyes járatok késéssel közlekednek, akárcsak a vonatok. A román állami vasúttársaság mintegy negyven járatot törölt. Az előző napokhoz képest az idő jelentősen felmelegedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »