Romániát legyőzve készültek a magyar kosarasok Kolozsváron

Romániát legyőzve készültek a magyar kosarasok Kolozsváron

Két győzelemmel és egy verséggel zárta a Kolozsváron megrendezett hétvégi tornát Magyarország felnőtt férfi kosárlabda-válogatottja, miközben a jövő évi Európa-bajnokság házigazdája, Románia egy győzelmet és két vereséget jegyzett.

0stoiv_bStojan Ivković

Stojan Ivković, a piros-fehér-zöldek horvát szövetségi kapitánya a házigazdák elleni, 70:59 arányban megnyert mérkőzés után a Krónikának elmondta: javában készülnek a kontinensviadal selejtezőire – ahol majd megpróbálnak minél jobban szerepelni –, így most igyekeztek a lehető legtöbb felállást kipróbálni. A csapathoz a későbbiekben csatlakozni fog Hanga Ádám is, aki vírusos fertőzés miatt nem tudott részt venni a kolozsvári mérkőzéseken. Vele Ivković szerint egy fokkal erősebb lesz a magyar válogatott.

A horvát szakember hozzáfűzte, hogy szépen fejlődött a csapat, hiszen négy évvel ezelőtt még negyedik kalapos volt a sorsoláskor, most viszont már a második kalapba került. Ráadásul négy éve egyetlen kosár hiányzott csak ahhoz, hogy kijusson a válogatott a nagy tornára. „Optimista vagyok” – válaszolta kérdésünkre, hogy mekkora eséllyel vág neki a selejtezősorozatnak. „Szeretném kiemelni, hogy a házigazdák mindent megettek, hogy jól érezzük magunkat itt” – dicsérte a kolozsvári rendezést Ivković. Kérdésünkre elmondta: azért választották a kincses városi felkészülési tornát, mert baráti kapcsolatot ápol a román szövetségi kapitány Marcel Țenterrel.

Élvonalba jutottak az U16-os román lányok
Románia U16-os női kosárlabda-válogatottja ezüstérmes lett a Nagyváradon rendezett B divíziós korosztályos Európa-bajnokságon, és így feljutott a mezőny élvonalába. A torna álomcsapatába is bekerülő Maria Ferariuval és Orbán Nicolettel felálló hazai együttes a fináléban 66:52-re kapott ki a lengyelektől. A döntőben még Ghiță, Dumitrescu, Parâu, Popescu és Csurulya is dobott kosarat. A bronzmeccsen Hollandia 50:44-re legyőzte Izraelt.

A négycsapatos felkészülési tornán Magyarország és Románia mellett Észtország és Bulgária legjobb kosarasai vettek részt. Magyarország első mérkőzésén még kikapott Bulgáriától 87:59-re, utána azonban Romániát, majd Észtországot is felülmúlták 54:53-ra. Az észteket a házigazdák is legyőzték 67:66-ra, de mivel 83:76-ra kikaptak Bulgáriától, utóbbiak nyerték meg a tornát. A két vereség ellenére Marcel Țenter bizakodóan nyilatkozott: úgy véli, az elmúlt időszak edzései és a háromnapos megmérettetés láttán megvan az alap, amire építkezhetnek. Elégedett volt a csapatszellemmel és tanítványai harci kedvével, ezért úgy érzi, hogy „jó úton haladnak” az Eb-felkészüléssel. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »