Romániában tárcaközi bizottság alakult a lazítás előkészítésére

Romániában csütörtökön is csökkent az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, Florin Citu miniszterelnök pedig a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását előkészítő tárcaközi bizottság létrehozásáról írt alá rendeletet.

A kormányfő által elnökölt, 17 minisztérium, valamint a közegészségügyi intézet, az oltáskampányt koordináló bizottság és a katasztrófavédelem államtitkári rangú képviselőiből álló testület fogja kidolgozni, koordinálni és életbe léptetni azokat az rendelkezéseket, amelyekkel Románia június elsejével kezdődő "normalitáshoz történő visszatérését" készítik elő.

Citu szerint május végére eléri az ötmilliót (a teljes lakosság mintegy 25 százalékát) a koronavírus ellen beoltottak száma, a következő időszakban pedig elegendő oltóanyag érkezik az országba ahhoz, hogy július végéig ez a szám tízmillióra nőjön. A gazdaság teljes újraindításához a lakosság 70 százalékának immunizálására van szükség – vázolta a lazítások feltételeit a kormányfő.

A kormányfő jelezte: a közelgő ortodox húsvét alkalmával ideiglenesen enyhítenek az üzletek nyitvatartási korlátozásain és az éjszakai kijárási tilalmon is, az április 30. és május 3. közötti hosszú hétvégén pedig a tengerparti vendéglátóhelyeken is enyhítenek a korlátozásokon.

Hírdetés

A bukaresti kormány azt követően kezdett a lazításokról beszélni, hogy az országban mindennapossá váltak a megszorítások elleni demonstrációk, ugyanakkor a – megelőző két hét átlagánál immár hatodik napja alacsonyabb – napi esetszámok is azt jelzik, hogy Romániában tetőzött a járvány harmadik hulláma.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában már kevesebb mint ötezer új fertőzést regisztráltak, ami csaknem tíz százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Egy héttel korában még az 5600 fertőzés számított átlagosnak. A kórházakban azonban továbbra is válságos a helyzet, csütörtökön újabb rekordot döntött és megközelítette az 1500-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma. A halálozási ráta is még növekvő tendenciát mutat: a csütörtöki jelentésben 172 haláleset szerepel, ami több mint húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Bukarestben közben a helyi járványügyi operatív törzs pontosította, hogy az áruházak annyi vásárlót fogadhatnak egyidejűleg, hogy mindenkire legalább hét négyzetméternyi hely jusson, és a kisebb boltokban is legalább kétméteres távolságot kell biztosítani a vevők között. A kereskedőknek vagy az önkiszolgáló kosarak számának korlátozásával, vagy automata számláló rendszer üzembe helyezésével kell gondoskodniuk arról, hogy az előírt létszámot ne lépjék túl.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »