Romániában népszavazás lehet a buziházasságról – a diszkriminációellenes tanács magyar elnöke a ratyik mellett

Romániában népszavazás lehet a buziházasságról – a diszkriminációellenes tanács magyar elnöke a ratyik mellett

Teljesíti a román alkotmány által előírt feltételeket az a polgári kezdeményezés, amely alkotmányos szintre emelné a homokos "házasság" tiltását Romániában – döntött a román alkotmánybíróság.

A testület megállapította, a kezdeményezés eleget tesz az alaptörvény által megkövetelt formai követelményeknek, így nincs alkotmányos akadálya népszavazásra bocsátásának. Romániában hárommillió aláírást gyűjtöttek össze az alaptörvény módosítására. Azt akarják, hogy az alkotmány mondja ki, "a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". A jelenlegi alkotmányban a "házaspárok" kifejezés szerepel.

A kezdeményezőknek minimum félmillió aláírást kellett volna összegyűjteniük úgy, hogy legalább húsz megyéből minimum 20 ezer aláírás érkezzen. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke úgy nyilatkozott, hogy valamennyi formai követelményt teljesít a polgári kezdeményezés, hiszen a tervezett népszavazás nem korlátoz vagy szüntet meg alapvető szabadságjogokat. A román alaptörvény ugyanis nem engedélyez alkotmánymódosítást ilyen korlátozás esetén.

Hozzátette, Romániában a házasság nem tekinthető az alkotmány vagy más törvény által védett alapvető jognak. A családi élethez való jog ilyen – magyarázta -, viszont az többet foglal magába, mint a házasság. Dorneanu szerint az alkotmánymódosítási javaslat a családi élethez való jogot sem korlátozza, ezért egyhangúan döntöttek.

Romániában minden esetben a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A mostani kezdeményezők azt akarják, hogy az év végi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a buziházasság tiltásáról szóló referendumot.

Az alkotmánybíróság szeptemberre halasztotta a döntést két ferde hajlamú ügyében, amely azt kérte, hogy Romániában is ismerjék el a Belgiumban kötött "házasságukat". Dorneanu szerint ez a határozatuk precedensértékű lehet, ezért alapos körültekintéssel kell dönteniük.

A szerdai tárgyaláson a két buzi kérése mellett érvelt Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács elnöke, aki szerint a román törvények "korlátozzák az azonos nemű párok családi élethez való jogát azáltal, hogy tiltják a házasságukat".

A testületnek a román polgári törvénykönyv azon cikkének alkotmányosságáról kell véleményt mondania, miszerint "az azonos nemű, akár román, akár külföldi állampolgárok között külföldön kötött házasságok Romániában érvénytelenek".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »