Romániában Marcel Ciolacu PSD-elnököt választották a képviselőház elnökévé

Romániában Marcel Ciolacut, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét választotta meg a képviselőház elnökévé kedden a közös kormányzásra készülő nagykoalíció.

Hírdetés

A képviselőház elnöki tisztsége október elején üresedett meg, miután Ludovic Orban, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) frissen leváltott elnöke lemondott a házelnöki tisztségről is.
   
Ciolacut 217 szavazattal választották házelnökké, míg ellenjelöltje, Cristina Pruna, a korábbi jobbközép koalícióból kilépett és ezzel kormányválságot előidéző Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőjére 77 törvényhozó szavazott.
   
A PNL, a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta – a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvező – kétharmados nagykoalíció csütörtökön készül megszavazni az új kormányt, miután a PNL által jelölt Nicolae Ciuca miniszterelnök-jelölt hétfőn megkapta a kormányalakítási megbízást az államfőtől.
   
A kétkamarás parlament szenátusi elnöki tisztségére Florin Citu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke pályázik.
   
A korábbi kormányzat politikai megállapodása szerint a szenátus elnöki tisztsége az immár ellenzékbe vonult USR-nek jutott, Anca Dragu házelnök azonban nem volt hajlandó önként átengedni helyét. A 130 tagú szenátusban az új PSD-PNL-RMDSZ többség 82 jelen lévő szenátora ezért kedden felmentette tisztségéből Dragut.
   
A leváltott házelnök hatalmi visszaélésnek, „a többség zsarnokságának” nevezte az eljárást és bejelentette, hogy alkotmányossági óvást emel ellene. Az USR szerint a házelnököt a teljes (2024-ig tartó) törvényhozási ciklusra választották meg, és csak kötelezettségszegés esetén lehetne felmenteni.
   
A kormánypártok arra hivatkoztak: a demokrácia velejárója, hogy a mindenkori többségnek joga van képviselőire bízni a parlament vezetését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »