Romániában már félmillióra nőtt a munkanélküliek száma

Romániában már félmillióra nőtt a munkanélküliek száma

Az idei első negyedévben 60,8 százalékra csökkent a munkaképes korú, azaz a 15 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási aránya az előző negyedévben jegyzett 65,8 százalékról, a munkanélküliségi ráta pedig 5,2 százalékról 6,1 százalékra nőtt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A január és március közötti időszakban 8,132 millió személyt számlált Románia aktív lakossága, ebből 7,636 millió személyt tett ki a foglalkoztatottak, 496.000-et a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 6,1 százalék volt.

Hírdetés

A nők körében 0,9 százalékponttal alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint a férfiaknál (a nőknél 5,6 százalék, a férfiaknál 6,5 százalék), lakóhely szerinti leosztásban pedig 5,9 százalékos különbséget jegyeztek (9,5 százalék vidéken, 3,6 százalék városon).

Az INS leszögezi, hogy a 7,636 millió foglalkoztatott személyen kívül további 720 ezren családi gazdaságban dolgoztak, nagyrészt vagy kizárólag saját fogyasztásra szánt mezőgazdasági javakat termelve. Ezek a személyek 2020 végéig foglalkoztatottaknak minősültek, 2021 első negyedévétől azonban – a munkaerő-felmérés módszertanának felülvizsgálata és az új uniós szabályzathoz való igazítása nyomán – a gazdaságilag nem aktívak vagy a munkanélküliek csoportjába sorolják őket. Ennélfogva az idei adatok nem összehasonlíthatók a korábban jegyzettekkel – teszik hozzá. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »