Romániában is megy a kopogtatás: tavaly több menedékkérelmet regisztráltak, mint az előző évtizedben összesen

A tavalyi év volt az eddigi legnehezebb a román bevándorlási hivatal számára (IGI), hiszen több menedékkérelemmel szembesült, mint a 2007-2016-os időszakban összesen – mutatott rá Mircea Babau főfelügyelő, az IGI menekültügyi igaztóságának vezetője kedden egy bukaresti szakmai konferencián.

Romániától tavaly csaknem ötezer külföldi kért menedéket: legtöbbjük illegális bevándorló. „Összehasonlításképpen míg 1998-ban egész évben 657 külföldi kért Romániától védelmet, tavaly pedig áprilisban egyetlen hónap pont ugyanennyi menedékkérelmet adtak be. Az előző évhez képest tavaly több mint két és félszerese nőtt a menedékkérők száma” – idézte az Agerpres hírügynökség az IGI illetékesét.

Babau rámutatott a legtöbb határsértő Szerbia felől érkezett, az IGI temesvári befogadási központjában 3800 menedékkérelmet regisztráltak. A főfelügyelő elmondta: innen sikerült 2400 kérelmezőt az ország más részein működő befogadóközpontokba áthelyezniük.

Hírdetés

Idén eddig 580 menedékkérelmet jegyeztek be az IGI-nél. Mircea Babau szerint várhatóan ebben az évben is sok külföldi fog menedékért folyamodni Romániában, „de remélhetőleg nem annyian, mint tavaly”.

A román bevándorlási hivatal februárban közölt éves összesítése szerint a menedékkérők közül 3643-nak biztosítottak szállást és ellátást az IGI nyílt befogadóközpontjaiban. Tavaly a friss menedékkérelmek kevesebb mint felét sikerült elbírálni, a kérelmezők közül 1309-en részesültek valamilyen szintű védelemben.

Azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akik közül a sokan próbálnak a román-magyar határon átszökve bejutni a schengeni övezetbe. Romániából tavaly már több külföldi próbált illegálisan távozni, mint ahányan illegálisan léptek be az országba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »