Romániában is elérték a felnőtt lakosság 50%-os oltottságát

Romániában is elérték a felnőtt lakosság 50%-os oltottságát

omániában a felnőtt lakosság 50 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, a hatóságok újabb oltáskaravánokkal próbálják a vidéki közösségek körében népszerűsíteni az immunizálást – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

A 19,3 milliós Romániában eddig 8 millió 56 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, ami 41,7 százalékos átoltottságnak felel meg. A harmadik, emlékeztető oltást 2 millió 330 ezer ember kapta meg, amely a jogosultak mintegy 40 százalékát jelenti – magyarázta Gheorghita.

Regionális szinten Bukarestben a legmagasabb, 67 százalékos az átoltottság,

s hét olyan megyéje van az országnak – Kolozs, Konstanca, Szeben, Ilfov, Tulcea, Brassó, és Temes – amelyben az átoltottság meghaladja az 50 százalékot.

Az oltási hajlandóság minden korábbinál alacsonyabb Romániában,

jelenleg naponta átlagosan alig 3800-zal emelkedik a beoltottak száma.

A romániai immunizálást koordináló országos bizottság (CNCAV) csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi

Hírdetés

Központtal (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen online felkészítőt szervezett annak a 80 családorvosnak és közegészségügyi szakembernek, aki szerepet vállal a vidéki oltáskaravánok újraindításában.

Románia falusi lakosságának jelentős része védtelen a Covid-19 betegség súlyos formáival szemben,

ezért a CNCAV újabb kísérletet tesz arra, hogy meggyőzze őket az oltás fontosságáról – közölte a bizottság. Az akcióba ezúttal megpróbálják bevonni a helyi közösségek elöljáróit, véleményformáló vezetőit.

Szerdán megkezdődött az 5 és 12 év közötti korosztály immunizálása, az első napon 390 kisgyermeket oltottak be, és február közepéig további 3435-nek foglaltak időpontot a szülők az internetes előjegyzési portálon. Romániába hétfőn érkezik meg újabb, több mint 200 ezer adagból álló szállítmány a BioNTech-Pfizer kisgyermekek számára előállított 10 mikrogrammos Comarnity vakcinájából.

Közben minden korábbinál gyorsabban terjed a koronavírus omikron variánsa Romániában, csütörtökön ismét meghaladta a 30 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzések száma.

A csütörtöki összegzésben szereplő 31 683-as esetszám több mint duplája az utóbbi két hét átlagának, a 69 újabb haláleset pedig csaknem 65 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

Az ellátó rendszer leterheltsége egy hét alatt mintegy 60 százalékkal emelkedett: jelenleg 7834 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 731-et intenzív terápián.

A koronavírusos betegek kezelésére elkülönített kórházi kapacitás mintegy 34 százaléka foglalt, de Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Kolozs megyében már az ágyak 68 százaléka betelt, így nem kizárt hogy egy héten belül el kell rendelni az iskolák bezárását (erre a 75 százalékos Covid-kórházi leterheltséget túllépő megyékben kerül sor).

Az ellátást az egészségügyi alkalmazottak tömeges megbetegedése is nehezíti: a szaktárca összesítése szerint Románia több mint 130 kórházában alakult ki Covid-fertőzési góc.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »