Romániában húsz százalék fölé nőtt az AUR támogatottsága

Romániában a szavazatok több mint húsz százalékára számíthatna és így a második legfontosabb politikai erővé válna a többi párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), ha most rendeznének választásokat – derült ki egy csütörtökön közzétett friss felmérésből.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet januári mérése szerint a legtöbben a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Pártra (PSD) adnák voksukat. A PSD két százalékpontot veszített tavaly őszi kormányra lépése óta, de a jelenlegi 34,3 százalékos támogatottsága még mindig csaknem öt ponttal meghaladja azt a szintet, amellyel 2020 decemberében megnyerte a választásokat.

A második helyre a vírustagadó, nacionalista szólamokkal 2020-ban parlamenti képviselethez jutott AUR jött fel, amelyre most a megkérdezettek 20,6 százaléka adná voksát. Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója szerint az AUR a tavaly őszi „katasztrofális” kormányváláság, az elszabadult energiaárak és a koalíciós pártok közti örökös civakodás közepette erősödött meg. A szociológus szerint az embereknek elegük van a politikai csatározásokból, és az AUR „ultrapopulista” diskurzusa komoly veszélyt jelenthet a nagy pártok számára, ha a kormánypártok nem lesznek képesek együttműködni és megoldásokkal szolgálni a szociális gondokra.

Hírdetés

Alig több mint egy évvel ezelőtt még az AUR 9 százalékos támogatottsága és parlamentbe jutása is meglepetésnek számított.

Klaus Iohannis államfő jobbközép Nemzeti Liberális Pártja (PNL), amelyet másfél éve még 38 százalékon mértek, 2020 végén pedig csalódást okozott azzal, hogy a választásokon a voksok alig több mint 25 százalékát megszerezve a második helyre csúszott, most a szavazatok 16,6 százalékára számíthatna.

Nem igazán sikerült visszakapaszkodnia a tavalyi kormányválságot kirobbantó, ősszel ellenzékbe vonult, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) sem: a tavaly őszi 10 százalék alatti mélypontról csak 12,5 százalékra jött fel, de továbbra is elmarad a legutóbbi választásokon elért csaknem 16 százalékos eredménytől, és egyelőre távol áll a 2024-es választási győzelmet vizionáló célkitűzéseitől.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatottságát 4,2 százalékon mérte az INSCOP 3 százalékos hibahatárral végzett közvélemény-kutatása.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »