Romániában figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, tüntettek a statisztikusok

Romániában figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, tüntettek a statisztikusok

Bérköveteléseik nyomatékosítása érdekében kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek szerdán a pedagógusok Romániában, a statisztikusok pedig a legnagyobb kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) székháza előtt tüntettek.

   A Pedagógusok Szabad Szakszervezetébe és a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetbe tömörült tanárok szerdán 11 és 13 óra között országszerte felfüggesztették az oktatást, mindössze az osztálytermekben lévő diákok felügyeletét látták el. A statisztikai intézet alkalmazottai 10 és 12 óra között vonultak a PSD bukaresti székháza elé. Mindkét ágazat dolgozói a bérek (részleges) befagyasztása ellen tiltakoztak, és azt nehezményezték, hogy a kormány ismét elhalasztotta a 2017-es bértörvény által előírt béremelések és pótlékok folyósítását.

   A pedagógusok elégedetlenek az idei évben számukra előirányzott 4 százalékos béremeléssel, és azzal, hogy nem kapnak túlórapénzt, olyan körülmények között, amikor decemberben Romániában már meghaladta a 8 százalékot az éves inflációs ráta.

Hírdetés

   A márciusban kezdődő népszámlálásra készülő statisztikusok egyebek mellett a munkaerőhiányra panaszkodnak, a 2000 állás közül 400 ugyanis betöltetlen.

   Az elszabadult energiaárak és a növekvő infláció közepette Romániában egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, miután az idei költségvetés megtervezésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét.

   Szerdán a bukaresti tömegközlekedést üzemeltető vállalat alkalmazottai is tüntettek a bérek emeléséért, hétfőn pedig a rendőrszakszervezet és a börtönőrök érdekképviselete állt sztrájkőrséget a pénzügyminisztérium épülete előtt, tiltakozásul a korábban előirányzott béremelések elnapolása miatt.

   A 2022-es évre megszavazott állami költségvetés 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel, 6,5 százalékos inflációval és 5,84 százalékos államháztartási hiánnyal számol.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »