Romániában az RMDSZ-es környezetvédelmi minisztert támadják

Romániában Tánczos Barnát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztert tette felelőssé az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) amiatt, hogy a kormány által bevezetett ársapkarendelet nyomán egyes térségekben hiánycikké vált a tűzifa.

Hírdetés

A bukaresti képviselőházban hétfőn a – miniszterekhez intézett kérdéseknek fenntartott – „kormány órája” nevű politikai vita során George Simion, az AUR elnöke azzal vádolta Tánczos Barnát, hogy a feje tetejére állította a tűzifapiacot, tüzelő nélkül hagyta a fával fűtő, most fagyoskodni kényszerülő románok millióit, utóbb pedig a kormányfőre próbálta hárítani a két hónapja hozott intézkedés felelősségét.
   
Az RMDSZ-es politikus válaszában rámutatott, hogy a múlt évhez képest idén egymillió köbméterrel 7,178 millió köbméterre nőtt a forgalomba hozott tűzifa mennyisége, a többlet felét pedig – a tárca alárendeltségében működő – romániai állami erdőket kezelő Romsilva Országos Erdőtársaság dobta piacra. Hozzátette: a Romsilva közben azon dolgozik, hogy jövőre is biztosítani tudja a fával fűtő lakosságnak a tűzifát: a minisztérium több mint 60 millió eurót fordít arra, hogy 178 új tűzifaraktárat hozzanak létre, és korszerűsítsék a Romsilva 240 meglévő lerakatát.
   
Elmondta: az árplafonrendelet kiadása óta eltelt két hónapban több mint 600 ezer köbméter tűzifát hoztak forgalomba, tehát nem igaz, hogy eltűnt a piacról ez az energiaforrás, az októberi mennyiség még a tavaly októberit is meghaladja. A miniszter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az energiaválság miatt nem csak Romániában, hanem az európai piacokon is megnőtt a kereslet a tűzifa iránt és arra is felhívta a figyelmet, hogy tüzelő ára régiónként változik.
   
A szintén RMDSZ-es Faragó Péter Arad megyei képviselő felszólalásában elismerte, hogy vannak olyan térségek, ahol akadozik az ellátás, mert a tűzifa kereskedelmi ára meghaladja a rendeletben előírt köbméterenként 400 lejes (33 200 forint) árplafont, ezért a kormánykoalíció keresi a megoldást arra, hogy javítson a közös döntéssel elfogadott rendelkezésen.
   
Catalin Stanga, a – Nicolae Ciuca miniszterelnök vezette – Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője úgy vélekedett, hogy egyes kereskedők az energiaválságot kihasználva mesterségesen verik fel a tűzifa árát, és a kormány éppen a nyerészkedés megfékezése érdekében, a fával fűtő hárommillió romániai család védelmében korlátozta a tűzifa árát.
   
A legnagyobb kormánypárt nevében felszólaló Radu Popa szociáldemokrata képviselő a parlamenti vita során nem a tűzifarendelet szükségességéről, vagy jobbításáról beszélt, hanem koalíciós partnereit támadta, amiért szerinte a liberális energiaügyi és az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter akadályozza a törpevízierőművekről szóló törvény elfogadását. Popa azt hangoztatta, hogy Románia nem szorulna energiaimportra, ha lehetővé tenné a környezetvédők által ellenzett törpevízierőművek telepítését, mert ezek szerinte további 900 megawattnyi energiaforráshoz juttatnák az országot és feleslegessé válna a tűzifáról folytatott vita.
   
A román kormány október 5-én elfogadott sürgősségi rendeletében 2023. március 31-ig köbméterenként 400 lejes árplafont szabott meg a tűzifára, faaprítékra, faforgácsra és fűrészporra, míg a fabrikett esetében tonnánként 1500 lejes, a pellet (forgácsból, fűrészporból nagy nyomáson préselt fahenger) esetében tonnánként 2000 lejes árplafont vezetett be, anélkül, hogy költségvetési forrásokból megtérítette volna a kerekesdőknek a hatósági ár és a piaci ár közötti különbözetet.
   
A tűzifahiányról szóló hírekre reagálva Nicolae Ciuca miniszterelnök november elején azt mondta: a Romsilva köbméterenként 200 lejes átlagárról szóló, tévesnek bizonyult tájékoztatására alapozták a rendeletben megszabott 400 lejes árplafont, és a jogszabály kijavítását helyezte kilátásba, azóta azonban nem történt semmi.
   
Az RMDSZ már a rendelet elfogadása előtt és később is több ízben jelezte, hogy a tűzifa esetében a szaktárca ártámogatást javasolt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »