Romániába is került a beteg lengyel marhák húsából

Romániába is került a beteg lengyel marhák húsából

Hétfőn mi is beszámoltunk arról, hogy rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra a lengyelországi Mazóvia tartományban működő egyik vágóhídon történtekről.

A rejtett kamerás felvételeken az látszik, hogy, hogy az éj leple alatt a vágóhídon olyan súlyosan beteg és legyengült teheneket vágtak le állatorvos jelenléte nélkül, akik sokszor még a lábukon is alig tudtak állni.

Hírdetés

Az ügy nagy botrányt kavart, így az EU illetékes szervei is vizsgálódni kezdtek az ügyben. A vizsgálat során kiderült, hogy a vágóhídról 11 tagállamba exportáltak húst: Romániába, Magyarországra, Szlovákiába, Németországba, Svédországban, Spanyolországba, Portugáliába, Litvániába, Franciaországba, Finnországba és Észtországba.

A lengyel hatóságok szerint összesen 9,5 tonna hús lehet érintett az ügyben, az adag megsemmisítése folyamatban van, de ebből Lengyelországban csak 7 tonnát találtak meg, 2,5 tonna a fentebb felsorolt 11 EU-tagállamokba került.

Az Európai Bizottság sürgette a lengyel államot, hogy az érintett vágóhíd tulajdonosaira komoly, elrettentő erejű büntetést szabjon ki. (bbc/444.hu)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »