Románia tavaly után az idén is megduplázta az EU-n kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámát

Románia ismét megduplázta, és 100 ezerre növelte az Európai Unión kívülről idén befogadható vendégmunkások keretszámát egy csütörtökön elfogadott kormányhatározat révén.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint a megnövelt, 100 ezres keretszám azt a célt szolgálja, hogy fedezze a munkaerőhiányt, ami főleg az építőiparban, a vendéglátóiparban és a sütőiparban tapasztalható.

Az állásközvetítéssel foglalkozó állami ügynökség adatai szerint tavaly január és augusztus között 264 983 betöltetlen állás volt Romániában, ebből több mint 50 ezret ismételten betöltetlennek jelentettek be a cégek.

Hírdetés

Tavaly megnőtt a munkáltatók által igényelt vendégmunkások száma is, hiszen 2021-ben a január és augusztus közötti időszakban 6518 cég kérte 83 338 külföldi vendégmunkás alkalmazását, miután a hazai piacon nem találtak munkaerőt, míg 2020 azonos időszakában csak 49 200 külföldi vendégmunkás engedélyezését igényelte 4135 cég.

Az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkások keretszámát a román kormány évente szabályozza. Tavaly eredetileg 25 ezer vendégmunkást hagytak jóvá, majd év közben 50 ezerre emelték ezt a számot. Így a bukaresti kormány két egymást követő évben már másodszor duplázta meg a keretszámot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »