Románia támogatást kért az Európai Uniótól a sertéspestis okozta károk enyhítésére

Románia támogatást kért az Európai Uniótól a sertéspestis okozta károk enyhítésére

Az agrárbiztos támogatását kértem a sertéspestis okozta károk csökkentésére – nyilatkozta csütörtökön Viorica Dăncilă miniszterelnök azt követően, hogy a Victoria-palotában fogadta Phil Hogant, az Európai Bizottság agrárbiztosát.
A kormányfő szerint az Európai Unió segítségére azért van szükség, mert a mezőgazdaság jelentős súllyal bír a román gazdaság egészében.

A miniszterelnök felvázolta az agrárbiztosnak a kormány mezőgazdaság-fejlesztési programját, amely szerint a következő két évben kétmillió hektáros területet tesznek ismét öntözhetővé, és tovább fejlesztik a jégeső-elhárítási rendszert.

Hírdetés

Viorica Dăncilă kifejtette: Románia ellenzi a mezőgazdasági támogatások korlátozását.

Sokan kifogásolták, hogy a román kormány miért nem fordult eddig az Európai Bizottsághoz (EB) gyorssegélyért. A cursdeguvernare.ro című online újság a napokban brüsszeli illetékesektől kérdezte meg, hogy a Dăncilă-kabinet mennyi pénzt igényelt a járvány kezelésére. A válaszból kiderül: ilyen igény nem érkezett Bukarest részéről, holott az EB a megsemmisített sertések után járó kártérítések 50-75 százalékát tudná fedezni. Igaz, Románia 2015-2018 között az afrikai sertéspestis megelőzésére hivatalból kapott 1, 2 millió eurót. A megelőzés egyáltalán nem bizonyult sikeresnek, az összes európai sertéspestises gócpont 77 százaléka Romániában található.

A kártérítési összegeket a román kormány saját büdzséjéből fedezte. A múlt heti költségvetés-kiegészítés során az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság további 212 millió lejt kapott a pénzügyminisztériumtól a gazdák kifizetésére. A folyamat lassan halad: eddig 167 kártérítési dosszié ellenértékét sikerül fedezni 507 ezer lej értékben.

A 12 megyében felfedezett afrikai sertéspestis vírusát eddig 826 fertőzési gócpontban mutatták ki. Egyelőre nem terjedt tovább a vírus: a hatóságok minden fertőzött megyében ellenőrzik a be- és a kivezető utakat. Az állategészségügyi engedély nélkül szállított sertést vagy sertéshúst elkobozzák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »