Románia szívesen egyesülne Moldovával

De csak ha a moldovaiak is úgy akarják. A bukaresti parlamentben állásfoglalást fogadtak el erről. A bukaresti parlament állást foglalt Románia és Moldova egyesülése mellett keddi ünnepi ülésén, amelyet a Románia és Besszarábia egyesülését kimondó 1918. március 27-i népgyűlés századik évfordulója alkalmából tartott.

Az ülésen, amelyen Klaus Iohannis kivételével az összes fontosabb állami tisztség betöltője, az egyházi vezetők és a korona őrzője címet viselő Margit hercegnő is részt vett, ünnepi nyilatkozatot fogadtak el, amely teljesen legitimnek nevezi a Moldovai Köztársaság azon polgárainak óhaját, akik szeretnék, hogy országuk Romániával egyesüljön, mivel ez „a román nemzet természetes fejlődési folyamatának folytatása”.

Az Ünnepélyes nyilatkozat Besszarábia és az anyaország, Románia 1918. március 27-i egyesülésének megünneplésére című dokumentum szerint az esetleges egyesülés a moldovai polgárok akaratán múlik, és úgy véli, Románia és polgárai jelenleg is készek, és mindig is készen állnak majd felkarolni a moldovai polgárok minden természetes, egyesülésre irányuló megnyilvánulását.

Hogy még egyértelműbb legyen a Moldova bekebelezésére vonatkozó szándék, a nyilatkozatot felolvasó Liviu Dragnea, a képviselőház és a nagyobb kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ki is mondta: azt szeretné, ha Moldova egyesülne Romániával.

Hírdetés

Hasonlóan nyilatkozott Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke is, aki szerint a két ország polgárainak eltökéltségén múlik az újabb egyesülés.

Klaus Iohannis államfő és Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanakkor már valamivel mértéktartóbban fogalmazott. Előbbi az ünnepi alkalomra küldött üzenetében, utóbbi pedig parlamenti felszólalásában a két ország Európai Unión belüli közeledését, Moldova európai integrációjának támogatását emelte ki.

Ezt kérte Andrian Candu, a moldovai parlament elnöke is, aki az ottani törvényhozás küldöttségének élén érkezett az ünnepi ülésre.

főtér.ro


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »