Románia százezer eurót utalt ki a belorusz civil társadalom és független sajtó megsegítésére

Románia százezer eurót utalt ki a belorusz civil társadalom és független sajtó megsegítésére

A fehérorosz civil társadalom és független sajtó megsegítése érdekében 100.000 eurót utalt át kedden a román külügyminisztérium a 2020-as évi humanitárius segélyalapból.

Az összeget a European Endowment for Democracy (EED, Európai Alapítvány a Demokráciáért) számlájára utalták át a 2020-as évi humanitárius segélyalapból, amelyet a román külügyminisztérium és a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (RoAid) kezel.

Az EED az Európai Unió szomszédságában nyújt támogatást a demokrácia megszilárdítását és az emberi jogok tiszteletben tartását célzó projektekhez – közölte kedden az AGERPRES hírügynökséggel a külügyminisztérium.

Hírdetés

Románia ezzel felzárkózott azokhoz az uniós tagállamokhoz és intézményekhez, amelyek az EED-vel partnerségben támogatják a belorusz civil társadalmat.

‘Ezekben a napokban a demokráciáért küzd az állandó nyomásnak kitett fehéroroszországi civil társadalom és független sajtó. A Románia részéről jövő támogatás célja a belorusz állampolgárok legitim törekvéseinek beteljesülése, figyelembe véve, hogy az EU és a Keleti Partnerség államai közötti együttműködés alapját a demokratikus reformok támogatása képezi’ – nyilatkozta a segély folyósítását jóváhagyó Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy Románia továbbra is következetesen támogatja az Európai Unió keleti szomszédainak demokratikus törekvéseit, mivel a demokrácia értékeinek tiszteletben tartása garantálja a térség stabilitását, biztonságát és jólétét.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »