Románia és Litvánia bűnrészes a CIA fogoly-kínzásaiban

Románia és Litvánia bűnrészes a CIA fogoly-kínzásaiban

Erről hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban. A két kelet-európai ország a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után engedte meg az amerikai hírszerzésnek, hogy területén titkos börtönöket üzemeltessen.

A Guantánamói-öbölben, Kubában van az Egyesült Államok hírhedt katonai börtöne. Ott tartják fogva azt a két volt Al-Kaida-tagot, akiket a kétezres évek közepén román és litván titkos börtönökben kínzott meg az amerikai hírszerzés, a CIA. A strasbourgi emberi jogi bíróság szerint mindkét ország megsértette az emberi jogok európai egyezményét.

Az emberi jogok egyezményének harmadik cikkelye sérült, mivel a felelős államok nem vizsgálták ki a jogsáértéseket, beleértve az embertelen bánásmódot és a titkos fogvatartást – mondta az egyik bíró.

A két rabnak 100-100 ezer euró kártérítést ítéltek meg. A palesztin, illetve a szaúdi férfi egyaránt vezető tisztséget töltött be a 2001-es amerikai terrortámadásért felelős Al-Kaidában, tagokat toboroztak és merényleteket szerveztek.

Románia és Litvánia bűnrészes volt a CIA titkos börtönprogramjában. Az ítélet három hónap múlva lép hatályba, ez alatt az idő alatt az alpereseknek lehetőségük van fellebbezni – mondta a strasbourgi bíróság elnökének munkatársa.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága négy éve Lengyelországot is elmarasztalta egy hasonló ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »