Románia bizonyíthat – Készül Sabaté magyar kerete

Románia bizonyíthat – Készül Sabaté magyar kerete

Izraelben játszik szerdán Románia férfi kézilabda-válogatottja a 2018-as Európa-bajnoki előselejtezőben, hogy az elmúlt esztendők sikertelenségei után visszakerüljön a sportág élmezőnyébe.

romkrz54_b

Aihan Omer szövetségi kapitány legénysége a 2017-es világbajnokságról már biztosan lemarad, ezért a tel-avivi összecsapás fokozott jelentőséggel bír a három kulcsjátékost is nélkülöző piros-sárga-kékeknek. Şimicu, Racoţea és Criciotoiu hiányában is maradtak tapasztalt kézilabdázók, akik a szerdai idegenbeli találkozó után vasárnap, a Călăraşi-on rendezendő visszavágón harcolhatják ki a továbbjutást.

Magyarország nem érintett a kvalifikációs sorozat ezen szakaszában – legközelebb júniusban a Szerbia elleni vb-selejtezőn lép pályára tétmeccsen –, így Xavier Sabaté szövetségi kapitány irányítása alatt kedd óta a szombati, franciák elleni barátságos mérkőzésre készülnek. A Veszprém vezetőedzője hangsúlyozta, a legnagyobb különbség klubja és a nemzeti csapat között, hogy míg előbbinél mindennap együtt dolgozhat a játékosokkal, addig utóbbinál nagyon kevés idő van a felkészülésre.

„Számomra most a legfontosabb feladat, hogy védekezésben és támadásban is kialakítsunk egy egyszerű szisztémát, amelyet mindenki gyorsan megtanul, de szerencsére kiváló játékosok alkotják a keretet, akiknek ez nem fog gondot okozni” – mondta a tréner az MTI-nek. A válogatottba hosszú idő után tért most vissza Iváncsik Tamás és Fazekas Nándor – előbbi a szezont Nagybányán kezdte, ám onnan az Elverumhoz igazolt, amellyel a harmadik helyen zárta a norvég bajnokság alapszakaszát.

Nagy László, a válogatott és a Veszprém átlövője szerint azzal, hogy több rutinos játékos visszakerült a keretbe, biztos, hogy a felkészülés remek hangulatban telik majd. Az új szövetségi kapitány munkájával kapcsolatban megjegyezte, nincs idő és nem is szabad kísérletezni, várhatóan a taktikai repertoárt, az alapjátékot megtartja majd Sabaté, ugyanakkor olyan apróságokkal egészítheti ki, amely hasznos lehet a szerbek ellen.

A székelyudvarhelyi születésű Ilyés Ferencet is soraiban tudó magyar válogatottat különben jövő héten a második kalapból sorsolják ki a 2018-as Eb csoportselejtezőjére, így Macedóniát, Oroszországot, Norvégiát, Szlovéniát, Fehéroroszországot és Ausztriát biztosan elkerüli a novemberben kezdődő kvalifikációs szakaszban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »