Románia, a százéves „sikersztori” – Megjelent magyarul Lucian Boia egyesülésről szóló könyve

Románia, a százéves „sikersztori” – Megjelent magyarul Lucian Boia egyesülésről szóló könyve

Romániának szerencséje volt, hogy létrejött, és „sikersztori”, hogy megmaradt – állapítja meg új könyvében Lucian Boia. A mítoszromboló történész egyesülésről írt munkáját a Koinónia Kiadó jelentette meg magyar nyelven.
A történelmi szükségszerűség helyett a szerencsén múlott Románia és Erdély száz évvel ezelőtti egyesülése, Romániának pedig sikerült kihasználni a szerencsés csillagállást – mutat rá legújabb könyvében Lucian Boia. A mítoszromboló román történész Az 1918-as nagy egyesülés – nemzetek, határok, kisebbségek (În jurul Marii Uniri de la 1918) című könyvének a Koinónia Kiadónál megjelent magyar fordítását csütörtökön mutatták be a kolozsvári Koffer könyvesboltban.

Erdélynek nemcsak egy történelme van, hanem legalább kettő – hívta fel a hallgatóság figyelmét a történész megállapítására Fosztó László szociálantropológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója, aki Rostás-Péter Istvánt, a könyv fordítóját faggatta Boia új művének hozadékáról.

Úgy vélte, bár a tényanyagban nincs sok újdonság, a könyvet amiatt „jó kaland” olvasni, mivel a kritikai felkészültségű történész a száz évvel ezelőtti események körülményeit, viszonyrendszerét világítja meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »