Románia 5000 NATO-katonát állomásoztatna Oroszország "elbátortalanítására"

Románia egy 5000 fős NATO-brigád állomásoztatását és koordinálását vállalta az Oroszország “elbátortalanítását” célzó küldetések keretében – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Románia javaslatát a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek találkozóján fogják kielemezni.

A javaslat szerint a brigád román és bolgár katonákból állna, akik más csapatokkal együtt gyakorlatoznának.

Stoltenberg szerint nem akarnak sem konfrontációt Oroszországgal, sem újabb hidegháborút, viszont a katonai szövetség minden fenyegetéstől megvédi a tagjait.

A NATO-főtitkár azt is bejelentette, hogy a NATO négy “erős” zászlóaljat fog állomásoztatni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozásra.

A többnemzetiségű erők felállítása “világos üzenetet fog küldeni, hogy a NATO kész megvédeni a szövetségesek mindegyikét” – szögezte le sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg.

A kelet-európai állomásoztatásról a tervek szerint kedden kezdődő brüsszeli tanácskozásukon fognak megegyezni a NATO-tagországok védelmi miniszterei.

A kollektív védelem működését biztosítani hivatott csapatok pontos méretéről, összetételéről még nem született döntés, de az biztos, hogy mindegyik zászlóaljban több száz, ezernél viszont kevesebb katona fog szolgálni – tájékoztatott egy neve elhallgatását kérő NATO-tisztségviselő.

“Semmi kétség nem lehet afelől, hogy amit most teszünk, az válasz Oroszország Krím félszigeti és ukrajnai cselekedeteire” – mondta a főtitkár. Ezt megelőzően nem volt szó ehhez hasonló katonai jelenlétről – tette hozzá.

Stoltenberg ugyanakkor kijelentette, “a védelmi és az elrettentési képességeink természetesen nem csak ezen a négy zászlóaljon nyugszanak”. (mediafax, mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »