Románia 2030-2031-ben tervezi üzembe helyezni a cernavodai atomerőmű harmadik reaktorát

Románia 2030-2031-ben tervezi üzembe helyezni a cernavodai atomerőmű harmadik reaktorát

Románia 2030-2031-ben tervezi üzembe helyezni a cernavodai atomerőmű harmadik reaktorát, amelyet amerikai támogatással építenek meg – nyilatkozta kedden Cosmin Ghita, a Nuclearelectrica vezérigazgatója.

Az MTI beszámolójában azt írja, a cernavodai atomerőművet működtető román állami vállalat vezére elmondta, hogy ideális esetben 2024-ben kezdődhet el a kivitelezés, addig a beruházás előkészítése zajlik. Mint mondta, ezzel az ütemtervvel teljesíthető az a cél, hogy 2030-ig vagy legkésőbb 2031-ig üzembe helyezhető legyen a megépíteni tervezett 3-as és 4-es reaktor közül legalább az egyik, Románia klímaváltozási országos tervének megfelelően. A két blokk megépítésének költségeit a vezérigazgató 7 milliárd euróra becsülte.

Hírdetés

A vezérigazgató az Agerpres hírügynökség szerint kedden egy konferencián elmondta, hogy a cernavodai atomerőmű üzembe helyezésével 170 milliárd tonna széndioxid kibocsátását akadályozták meg, és lehetővé tették 11 ezer állás létrehozását, Románia bruttó hazai termékéhez pedig évente 600 millió euróval járultak hozzá.

Románia tavaly októberben állapodott meg az Egyesült Államokkal a cernavodai atomerőmű bővítéséről és aláírták a hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az Egyesült Államok hétmilliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.

A cernavodai atomerőmű első reaktorát 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel Románia villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »