Román rendőrkocsi vezette ki a jobbikosokat a székely autonómiatüntetésről

Csütörtökön hatalmas demonstrációval követelte sok tízezer nemzettestvérünk a székelyföldi autonómiát Marosvásárhely főterén. A bukaresti közigazgatási átszervezési tervek ellen tiltakozó nagygyűlésen ott volt a legnagyobb ellenzéki párt a Jobbik küldöttsége és szimpatizánsai is. A román hatóságok azonban nem örültek annyira látogatásuknak. Minderről a Jobbik alelnöke, Novák Előd számolt be Facebook-posztjában:

“Az egyetlen „tüntetésturizmussal” is foglalkozó utazási iroda, a magunkfajta GOforGO Travel buszával, szirénázó román rendőrkocsi felvezetésével távoztunk a székely autonómiademonstrációról.

Amilyen nehezen engedett be minket a román karhatalom (négyszeri igazoltatás után), olyan előzékenyen, szirénázó rendőrkocsival vezették ki Jobbik fővárosi elnöksége által szervezett buszunkat Marosvásárhelyről a Székely Szabadság Napjának végén, bár a határőrökben távozáskor is megütközést keltett a kitiltott Szávay István élethű táblája, aki csendes útitársként „ült” mellettem, és méltóságteljesen „állta végig” a székely autonómiatüntetést is,  melyen helyette megkoszorúztuk a székely vértanúk emlékművét Kisgyörgy Levente Maros megyei Jobbik-szervezővel.

Bár az autonómiakövetelésnél jobbnak tartom az önrendelkezés szükségességének hangoztatását, ami tágabb mozgásteret jelentene, a végül békében megrendezhetett felvonulás így is komoly erővel bírt, s nagy élmény volt nemcsak nekünk, hanem székely honfitársainknak is, akik olykor könnyeikkel küszködve fogadták szolidaritási megjelenésünket.

Rég nem tapasztalt, jó érzés volt az is, hogy az RMDSZ-kollaboráns Biró Zsolt MPP-elnököt általános kifütyülés fogadta, mert ez nem egy következmények nélküli országrész. Utólag hiába próbálja a Fidesz erdélyi fiókszervezete „felbérelt fütyülőknek” minősíteni az elnökük ellen tiltakozókat, hiszen aki ott volt, látta, milyen alulról jövő és széles körű tiltakozás volt, mely miatt végül önként távozott, szinte menekült a színpadról a hiteltelen politikus. Utoljára ilyet Demszky Gábornál láttunk, amint a tojások elől hajlongott a budapesti Március 15-e téren, melyet mára a Jobbik „foglalt el”.

Ceterum censeo: hazaárulás volt, hogy Orbán Viktor egy évvel korábbi, Erdélyben tett ígérete ellenére 2005-ben a Fidesz képviselői is feltétel nélkül megszavazták Románia EU-csatlakozását.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »