Román hivatalos álláspont a moldovai kormányválságról: párbeszédre van szükség

Román hivatalos álláspont a moldovai kormányválságról: párbeszédre van szükség

A Román kormány nagy figyelemmel kíséri a moldovai köztársaságbeli eseményeket és felszólítja a politikai erőket, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia szabályait.

“Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Románia, amely támogatja a Moldovai Köztársaság európai útját, felszólítja a moldovai köztársaságbeli politikai erőket, hogy tartsák tiszteletben a polgárok akaratát, amelyet a 2019 februárjában tartott választásokon fejeztek ki” – írja a kormány sajtóosztálya által az AGERPRES hírügynökségnek vasárnap küldött közleményben.

Szombaton a Moldovai Köztársaság Alkotmánybírósága érvénytelenítette Igor Dodon elnök rendeleteit, a Cselekvés és Szolidaritás Párt (Partidul Acţiune şi Solidaritate – PAS) vezetője, Maia Sandu miniszterelnöki, és az általa vezetett kormány kinevezéséről. Az új kormány már letette az esküt a parlamentben.

Hírdetés

Korábban az alkotmánybíróság megállapította, hogy a parlament már nem gyakorolhatja alkotmányos hatásköreit, beleértve a végrehajtó hatalom fölötti ellenőrzést, mivel mandátuma lejárt. Az alkotmánybíróság szerint a törvényhozó testület által valamennyi szombaton hozott határozat alkotmányellenes.

A chişinăui válsághelyzetet csak felelős párbeszéddel lehet megoldani – jelentette ki a tegnap Klaus Iohannis államfő, aki a demokrácia és a jogállam tiszteletben tartását kérte a moldovai köztársaságbeli politikai erőktől.

“A stabilitás elengedhetetlen a Moldovai Köztársság európai útjának folytatásához, amely elkötelezett egy átfogó reformfolyamat végrehajtásában, beleértve a jogállamiságot és a jó kormányzást is, az Európai Unió iránt vállalt kötelezettségeivel összhangban” – írja az Államelnöki Hivatal által az AGERPRES hírügynökségnek vasárnap küldött közleményben.

“Ezt a válsághelyzetet a moldovai állampolgárok javára csak a politikai erők felelős párbeszéde útján lehet megoldani, amelyeknek ebben az időszakban nyugodtnak és visszafogottaknak kell lenniük, és az ország politikai stabilitását kell elsődlegesnek tekinteniük” – fogalmaz a közlemény.
(agerpres)

Nyitókép: Igor Dobon, diez.md


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »