Román háborgás: lekerült a megszállás szimbóluma a polgármesteri hivatal tornyáról

Román háborgás: lekerült a megszállás szimbóluma a polgármesteri hivatal tornyáról

Kilenc helyi román szervezet közleményben adott hangot pénteken megbotránkozásának amiatt, hogy a múlt pénteken tartott ünnepség másnapján lekerült az ünnepség alkalmából kitűzött román zászló a polgármesteri hivatal tornyáról.

“A sepsiszentgyörgyi civil társadalom képviselőiként nem viselhetjük el az efféle nosztalgikus, neorevizionista és románellenes gesztusokat”

– áll a közleményben. A civil szervezetek Antal Árpád polgármestert a román zászló meggyalázásával vádolják.

A román hadsereg és a csendőrség alakulatai múlt pénteken Sepsiszentgyörgy központjában díszszemlével ünnepelték a román csapatok 73 éve történt bevonulását a városba.

Sebastian Cucu prefektus ünnepi beszédében az eseményt – bravúros kommunista szakzsargonnal élve – a város “fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadításaként” említette.

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád elmondta: a törvény nagyon pontosan megjelöli, hogy a középületek homlokzatára – nem a tornyukra – kell kitűzni állandó jelleggel az ország zászlaját, és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal maradéktalanul teljesíti a törvényi előírásokat.

Hans Hedrich politológus, civil aktivista

a román állami hatóságok irredenta megnyilvánulásának nevezte, hogy a román hivatalosságok a “magyar megszállás” alóli “felszabadításnak” tekintik a “román városnak” titulált, de máig magyar többségű Sepsiszentgyörgyre történt bevonulást.

A nagyromán büszkeség teljes értékű bimbózását amúgy az is megnehezíti, hogy két évvel ezelőtt felújított városháza tornyára az eredetinek megfelelő toronydísz került, amely a villámhárító szerepét is betölti, és nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

A 2015. szeptember 8-i megemlékezés botrányba fulladt, mert a megemlékezőknek egy létrás tűzoltókocsival sem sikerült kitűzniük az épületre a Bukarestből katonai stafétával hozott zászlót. Gabriel Oprea akkori miniszterelnök-helyettes a sepsiszentgyörgyi elöljárók felelősségre vonását követelte.

Sepsiszentgyörgy közel 55 ezres lakosságának egyébként 77 százaléka vallotta magyarnak magát a 2011-es népszámláláson.

(A képen épp hős román veteránok veszik át a hupákolás tárgyát képező zászlót.)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »