Román gasztrocsodák

JEGYZET – A kürtőskalács márpedig román étel. Ezt nincs okunk kétségbe vonni, mivel maga Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter jelentette ki, mondván: egy erdélyi román nő sütötte először, márpedig egy mezőgazdasági miniszter csak tudja, hogy mi a román étel, és mi nem.

Az senkit ne tévesszen meg, hogy a sütemény receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es erdélyi szakácskönyvében bukkant fel először. Ha a miniszter szerint a grófné román volt, akkor román volt. Nem ez lenne az első alkalom, hogy kiderül: rosszul tudtuk, ki milyen nemzetiségű.

A legfrissebb példa az Oscar-díjas Saul fia című filmben szereplő kolozsvári színészé, Molnár Leventéé, akiről a díjazást követően a román sajtó villámgyorsan kiderítette, hogy román. De régi történet ez: jó székely Dózsa György is Gheorghe Doja néven, román hősként üzemel, és Kinizsi Pálról is csak az irredenta magyar történelem állítja, hogy magyar lett volna – valójában Paul Chinezu néven tevékenykedett.

Amiből az is kiderül, hogy nem is román, hanem kínai volt, úgyhogy tessék sürgősen átírni a róla szóló legendákat: nem malomkövet, hanem wokot használt tálcaként, amikor itallal kínálta Mátyás királyt, és nem azt mondta, hogy „Egészségedre, uram, királyom!”, hanem azt, hogy „Ida cak felség, finom ész nadon ócó!”

A román agrárminiszter amúgy nemcsak úgy, mellékesen emlékezett meg az ősi román kürtőskalácsról, hanem azért, mert a minisztériumnak szándékában áll oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként, Románia számára levédetni. Az igyekezet nemes, hiszen nem árt, ha tudja a világ, mi mindent köszönhet a románoknak.

Számos egyéb, világhíres étel kapcsolódik a románok nevéhez. A pizza sem olasz találmány – a kákabelű olaszok csak annyira voltak képesek, hogy némi paradicsomszószt meg mozzarellát rákenjenek egy papírvékonyságú tésztalapra, és megszórják bazsalikommal. Egy középkorban Itáliában járt román vendégmunkás azonban feltalálta az igazi pizzát: mintegy öt centi vastag tésztára olcsó gépsonkát, zsíros-mócsingos kolbászt, nyári szalámit, virslit, ipari sajtot meg lila hagymát kell rászórni, és máris kész az igazi, laktató gasztrocsoda, amelyet a vendéglőkben ma is „Pizza Românească” néven árulnak. És amire – a kürtőskalácshoz hasonlóan – méltán büszke minden román.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »